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MATTER OF:  Department of the Army and Overseas Federation
of Teachers - Extended Cfficial Time and Leave
: Without P.y for Union Representative
DIGEST: 1. Department of Army questions legality of
: negotiated agreement permitting employee to
- serve as full-time union representative by use
of official time for one-half of each day and
leave without pay for other half day for 3 years,
Civil Service Commission regulations authorize
agencies to grant leave without pay unrestricied
as to time period, but suggest pericd not exceed
1 year with careful review of requests for exten-
sion. Agrcement provision is valid as to extended
leave without pay.

2. Agency and union agresd employee would be
granted use of official time for half of each
day ard leave without pey for other half day for
3 years {0 serve &s union represecntative, No
statute zuthorizes extended official time for this
purpoce, Vhile departments and agencies have
authority under 5 U, 5, C., § 301 and specific
enabling laws to ellocale employee duties,
authority is not sufficiently broad to permit
diversion of employee from his official position
for extended period, Thus, cfficial time
preovision cf agreement is invalid and may
not be in:plemented,

.

3. In the absence of specific statutory auvthority,
agencies and departments meay nct permit an in-
dividual employee to devote more than 166 hours
of officisl time per year to the performance of
union representational duties,

This action involves a recuest from the Departmment of the Army
by letter of January 10, 1275, fron: Jack I, Hobbs, Acting Assistant
Secrctaery cf the Army (Firanciel Management), for an advance deci-
sion on the legality or propriety of a provisicn in a labor-management
agreement negotiated between the United States Dependents Schools,
European Area (USDISIA) and the Cversezs Federation of Teechers
(OFT), hereinafter sometimes referred to as the 'sgency' and the
"union, "' respectively, pursuant to Executive Crder No, 11421, as
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amended, 3 C.F, R, 254 (1974), The provision of the labor-management
agreement in question reads as follows:

"In recognition of the special circumstances currently

in existence and the responsibilities involved in carrying
out an effective labor-management prcgram, it is agreed
that the State Union Representative (SUR) will be adminis-
tratively excused for half of each day of the school year
and granted Leave Without P.y for the other half of each
day to allow the necessary tlme to accomplish labor-
management related activities, "

According to the Department of the Army's letter, this provision
would allow the Government employee~-a2 mathematics teacher--to
serve full time as a union official for the 3-year term of the agree-
ment and receive one-half of his Government salary during this period.
The Department of the Army further states that the preovision would
establish a negotiation precedent for hundreds of Government employees
who arc union representatives. I'or this recason, the Department of the
Army, as the approving agency for the agreement pursuant to section 15
of Executive Crder No. 114901, is concerned about the legality and rea-
sonableness of the negotiated provision. Under ccctxeﬂ 15, the approving
agency must determine whether the agreement ''conforms to applicable
laws, the Crder, existing published agency policies r.d"d regulations
w ok K and regulations of other appropriate aut‘aormes.

The Department of the Army's cencern stems in part from the
-restrictions placed on FFederal emplovees who are labor organization
representatives in their use of cificial time for union activities by
section 20 of Executive Crder No. 114981, which provides as follows:

"Sec. 20. Use of official time. Solicitation of
membership or dues, and other internal business
of a labor organization, shall be conducted during

the non-duty hours of the employees concerned. Em-
ployees who represent a recognized labor organiza-
tion shall not be on official time when negotiating an
agreement with agency management, except to the
extent that the negotiating parties agree to other
arrangements which may provide thet the agency will
either authorize official time for up to 40 hours or
authorize up to one-half the time spent in negotiations
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during regular working hours, for a reasonable
number of employees, which number normally
ghall not exceed the number of management
representatives, "

Although section 20 permits an agency to agree that a certain
amount of time devoted to negotiating an agreement may be official
time for pay purposes, the Army notes that in a previous ruling
(B-156287, July 12, 1966, addressed to the Chairman, Subcommittee
on Menpower, House Committee on Post Cffice and Civil Service),
we construed the preamble and section 9 of Executive Order No. 10838,
the predecessor to kxecutive Crder No. 114€1, suora, as permit-
ting agencies to grant excused absences to attend union-sponsored
training sessions only for short periods of time, ordinarily not to
exceed & hours,

In view of 31 U, 3, C, § 628 (1¢70), restricting the expenditure of
appropriated funds solely to objects for which made and for no others,
the Denartment of the Army questions the legality of the provision and
says it is unaware of any appropriation available to pay the salary of a
unicn represcntotive who renders no direct service to the Government.

ik

Since the Federal Labor Relations Council has the responsibility to

" administer and interpret Zxecutive Crder No. 11481, supra, we re-

quested the Council's views and commnients. The Council, in accordance
with its rules of procedure (5 C, F, R, 2410.6), solicited the views of
the Department of Defense (COD) and the OFT, After receiving such

-views, the Council replied to us on May 23, 1875 (FLRC No, 75P-1).

The Council's reply adviscs that when the Army had reached a
tentative conclusion that the provigion in question could not be
approved under section 15 of the Executive order, the matter had
been referred by Army to the DCD for an agency head's negotiability
determination pursvant to section 11{c)(2) of the Crder and applicable
DOD regulations, Cn November 20, 1274, DCID determined that the
negotizted provision did not conflict with existing laws, regulations,

- published policy or the Crder and, thus, that there was no basis for

disapproving the agreement under section 15 of the Order. The
Department of Diefense advised the Council that it had not considered

‘the issue of the reasonableness of the agreement, as distinguished

from its legality, in its ncgotiability determination because reason-
ableness is not reviewable under section 15 and is a matter to be
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finally concluded by the negotiating parties at the bargaimng table.
The DOD also stated the use of official time by the union represent-
ative under the agreement is intended to encompass only those
activities having to do with the labor-management relationship in
which the Government and union share an interest and not such
activities as constitute '"internal business'' of a union which are
prohibited under section 20 of the Crder. Hence the latter activities
could not be performed during the period covered by official time
under the agreement,

According to the Council, the reply of the Overseas Federation
of Teachers genurally supperts the DCD position. Moreover, the
union stated that a separate memorandum of understanding between
the parties restricts the use of official time by the union represent-
ative to handling employces' grievances, appeals, and contplaints,
attending meetings with mg-r'xgcment officials, and preparing union
responscs to agency directives, The union further stated that im-
portant underlymg considerations were involved in the negotiation
of the agreercent provision, namely that: (1) the three military
depsr.‘mcnts are involved; (?) inembers of the bargaining unit are
dispersed over an areca that is two and one-hailf times the land area
of the United Stetes; (3) alinost 1600 teachers ranging from kindergarten
to the twelfth-grade level are in the unit; and {4) members of the unit
are subject to from three to six levels of administrative control,
Finally, according to the union, the parties agreed that internal union
business would not be conducted during cofficial time.

The Federal Labor Delalions Council's letter of May 23, 1875,
then advised us that the Council had considered the matter and had
concluded that nothing in Ixecutive Crder No. 11481 prchibits an
agency and a union from the negotiation of provisions, such as in this
case, which provide for official time for vnicn representatives to
engage in contract administration and other activities of mutual interest

. to the agency and the union relating to their relaticnship and not to

internal union business,

The Council's reasoning may be summarized as follows, Section 20
is the only provision of the Crder that specifically addresses the issue
of the use of official time for labor-management relations activities,
and in construing this section the statutory construction aid of expressio
unius est exclusio alterius, i.e.,, thc mention of one thing implies the

exclusion of ancther, is applicable, Thus, inasmuch as the section
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prohibits only the solicitation of membership or dues and other
internal busincss of a laber organization during duty hours, there
is no prohibiticn against the parties negotiating the use of official
time for other activities, '

The Council states that the scope of permissible activities under
the-agreement provision in thig case, such as investigation and in-
formal resclutions of employee grievances, participation in formal
grievance discussicns or third-party proceedings and discussions of
problems arising in the administration of the agreement with manage-
ment officials, are not internal union business but are of mutual con-
cern and go to the heart of the labor-management relaticnship.

Moreover, the Council is of the opinion that agreements granting
union members official time to perform the aforementioned activities
benefit beth agencies &nd labor organizaticrs because such activities
serve to meintzin 2 constructive aud cocperative relationship between
the parties #nd to promcte the purposes of the Ixecutive order. The
Council therefore concludes that these types of activities are not
barred by section 20, and that the agreerment provisicn here in question
is consistent with the purpcses of ixecutive Crder o, 114¥¢1.

Finally, the Council notes that such agreements are not uncommen
in the Fedearal scctor and that a vericty of official time clauses have
been negotiated between agencies and labor organizations in over 450
agreemenis, Such clauses provide cificiel time to perform a variety
of fimctions ranging from less than one hour per week to three-fourtns
of a week. 'iherefore, sccording tu the Council, the provicion here in
guestion weuld not be a precedent but weuld be consistent with many
similar provizicns in existing agreements,

Ve shall divide cur discussion into two parts covering first the
use of leave without pay, and second the use of officiol time., Cur
consideration of these issues is confined to the legality of the agree-
ment vnder applicable laws, regulations, and Comptroller General
decisions.

Leave Withcut Puy

With regard to the extended leave without pay granted by the
agreement to & union representative, FPM Supplement €80-2,
Book 630, subsection $12-2, states that ''ruthorizing leave without
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pay is a matter of administrative discretion' and that subsection
S12-3(a) states that ''[t]here is no maximum prescribed by law or
general regulation on the amount of leave without pay which can be
granted,' The Civil Service Comnmission, however, suggests in
subsection S12-3(b) that agencies should not initially authorize leave
without pay for any period in excess of 52 cslendar weeks and that
requests for renewal of the authorization be carefully scrutinized
for adhercnce to the suggested criteria for granting leave without
pay as outlined in subsection S12-1,

Congress has also acknowledged that agencies have discretion
to authorize employees to enter on approved leave without pay for
extended periods to serve as full-time officers or employees of
organizstions compoused primarily of en:plcyees by enacting statutory
authority in 5 U. 5, C, § 3706(e) and 5 U.S.C., § 8208(e)(2) to continue
the eligibility of such employees for Federal life and health insurance
coverage for vp to 1 year of nonpay status.

In addition, granting externded leave without pay for a part of each
workday is in some respects enuivalent te placing an emiployee on part-
time stztus for the period invoelved., Federal agencies are authorized
to use pari~-time employees under 5 U, S, C, § €101, &t seq, (1£70G),
and implementing regulations promulgated by the Civil Service Com-
mission.

‘Accordingly, we are of the opinion that it is within the discretion
of agency heads to approve extended leave-without-pay absences for

.union representatives and to include provicgions covering such matters

in agreerments they negotiate with laber crgonizations. FHence, we
conclude that provision in cuestion granting extended leave without pay
to a union representative is legally valid,

Official Time

The Department of the Army in its submission concedes that,
under section 20 of the Crder, the use of cofficial time for cerfain
union activities of employees is a negotiable item, Therefore, the
question raised concerns the amount of official time that an employee
may be permitted to devote to such activities., There is no statute
covering the use of official time for labor-msznagement activities. .
Althovgh we have previously considered guestions relating to official
time (sce 46 Comp. Gen. 21 (1£66)), we have not had occasion to

N . .

-8 -




B-156287 | T

consider the legal issues involved in the amount of official time an
employee may devote to union activities,

*  The Army points to our letter to the House Sibcommittee on
Manpower, B-156287, July 12, 1966, which held that an employee
may be granted an excused absence for brief periods to attend
union-sponsored training courses, and questions whether that letter
would preclude the agreement provision stating ''* * * that the State
Union Representative (SUR) will be administratively excused for half
of each day of the school year * % * "

We do not read our letter of July 12, 1966, as being controlling
in the present case, inasmuch as that letter concerned excused
absences withcut regard {o a negotiated agreement and specifically
related only to employees attending union-sponsored training courses.

The Departiment of the Army also challenges the legality of the
agrecement provisicn on the basis of 31 U, 8, C, § 628 (1£70), which
requires that appropriations be expended scolely for the objects for
which they are made, V/iile we agree that the employee in guestion
would nct be performing the dunties of a mathematics teacher, his of-
ficial position, it does not follow that the titme deveted to0 revrescenta-
ticnal dutics would not be 2 direcet service to the Covernmernt, In our
opinion, the provisions of 31 U, 5,C, § €28, suprs, would nct serve to
bar salary payments to the employee for such representstional duties
inasmuch as we find a direct connection between such duties and the
purposes for vhich the appropriation was made. 27 Comp. Gen., €79
(1648), and B~184306, Cctober 2, 1675, 55 Comp., Gen. .

However, we believe thare is a legitimate concern over the legality
of an agreement provision that would preclude an employee from per-
forming any of the duties of his official position for a 3-year periocd.
Obviously such arrangements serve to divert employees frem perform-
ing the dutiesg of their official positions, Consequently, agencies must
shift these duties to other employees or augment their employee staffs,
Extended absence of employees for representational duties may also
conflict with the principles of position classification ag set forth in
5U.S5.C, § 5101, et seq. (1870}, and § U.S5,C. § 534€ (Supp. III,
1973). See, for example, subparagraph 8-3b, chapter 300, Federal
Personnel Manual. :

On the other other hand, we recognize that Congress has granted
broad discretionary authority to executive departments in 5 U, 3. C.
§ 301 (1870), and to the various independent agencies in specific
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legislation, to regulate and manage the distribution and performance
of business in the acconmiplishment of their missions, In this connec~
tion, we note that Civil Service Commission regulations authorize
agencies to grant their employees official time to represent fellow
employecs in presentinn grievances under agency grievance systems
or in processing equal opportunity complaints, See, for example,
5C.F, R, 771, 105(b)(2), 531.407(d), and 713,214(b), We regard the
administrative authority contained in 5 U.S,C, § 301, supra, and in
specific enabling legislation as being sufficiently broad to permit
departments and agencies to allocate these and other eniployee repre-
sentational functions among their employees in the manner which
will premote efficiency., However, we do not regard the aforemen-
tioned authority as being sufficiently bread to permit deparinments
and agenciecs to divert an employee from the performance of the
duties of his official position for an extended period.

Therefore, in the absence of specific statutory avthority, we are
of the opinion that departments and egencies may only permit their
employees to devote such time to the performance of representational
duties as will not substantially interfere with the performeance of the
duties of their official positions., While it is impracticable to establish
rigid guidelines governing the maximmum amount of time that = any in-

(3v‘r|r:}v4]f11 ,:lw_-_r'l oyee may d"‘7'\"(‘ to “,\h...ss ntatiocnn

that no employee should he allowed to spend mor

year engaged in such activities,

. \
icg, wo Lclieve

1
e tha 160 hours per

In view of the foregoing, we conclude that USDLSEA had no
authority to negotiate an oificial time provision that would divert an
emplcyee from the performance of the duties of his official position
for the extended period specified therein, Thus the provision is con-
trary to law and regulaticns and may not be implemented,

So as not to unduly disrupt labor-management relations in agencies
that have collective-bargaining agreements in force which contain
provisions inconsistent with the above-described limitation, a tran-
gition period of 00 days from the date of this decisicn is sllowed so
that other arrangements may be made with regard to representational
duties., After the 90-day transition period, agencies and departments
may not comply with agreement provisions that exceed the aforemen-
tioned limitstions.

S
(SICGNED) I DTS

Comptroller General
-of the United States
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