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 DIGEST: .
Federal employea pay limitatlion impesed by
5 U.8.C. §& 5338 (1973) 4is not sopplicable to
reivbursements to State and local governuents for
"pay" of emploveas detailed to Federal cutive
agencics under Intercovernmental Prr°b7u&1 Aot
t zeq. (1970
; nade under- 5
tf'nl-y ,r y
CSuch reim
lcyea, but ig
scy for cost of
’I“nc.

nvivon:
19765, bnn
waent vith
State or local rovernnions
distinruilcho
under tha
§ 3371, et
of the curven

sub CJL?Z’L\,‘:,
level V of the Executive Zchods

Title IV of the IPA, 5 U.8.C. 8§ 3371-3
for the assigratent of State or local gover
pesitiouns with the Fedoral Covernment cither by appointven
by detail. Ve understaud that those State or Jocal caployeos
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assigned by "appointment" generally are deemed employees of the
Federal agency, whereas those vho are 'detailed" remain employees
of the State or local government and are not counted against the
Federal agency's manpower ceiling. See 54 Comp. Gen. 210 (1974).
Employees appdinted under 5 U.S.C. § 3374(a) (1) (1970} are en-
titled to pay in accordance with chapter 531 dnd subchapter TII,
-ehapter 53 of title 5, United States Code.

Section 3374(c) of title 5, United States Code, providing
for the assignuent by detail of State and local government em~
ployees to ezecutive ag abg1cigs, provides in part

“(e¢) During the period of assignment, a
State or local goverrment employee on detail to
an execcutive agency-—

(1) 1is not entitled to pay from the
agency; '

E3 E % [ 3

% % % A deteil of a State or local covernment

employee to an executive agency may be nade with
or without relmbursenont by the executive agency
for the pay, or a part thereof, of the emplovee
during the ycr*od of agsignment.'

Redimburecwent made to a State or local government for the pay
Y

ay

of an employees detailed to a Fedaral exccutive ageney is not
to a Federal cmpleyee arlsing under a statutory pay system, bu
ather it is a ropaywmont to the State ov loczl aguney of onc o
the costs of participation in the prograwn. Accordingly, the
Federal anmlevee pay 1ix wposed by 5 U,8.C. § 5305,
is not epplicable to pavients wmade to State or loch COVRTTITN
for the pay of perszonnel detailed to Federal executive apencies
and the Tederal agency wmay anree to wnke such relmbursenent din
excess of the “,Ugr 1 cmployee pay limitation. ‘he linltaotiony
however, does zpply to an omployee appointed under the provisions
of 5 U.8.C. § 337 (2) (1) (1970).
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