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DIGEST:

-Proposed test for use of total labor surplus area set-asides

procurements is approved subject to conditions that (1) ample

competition is determined to exist under each set-aside selected

for test, (2) set-aside will be canceled if bid prices are not

in lowest price obtainable category, and (3) testing will be

limited to small number of procurement actions.

By letter of March 22, 1976, the Assistant Administrator for

Contract Administration, Office of Federal Procurement Policy, has

requested an advance decision concerning the propriety of a proposed

test procedure within the Department of Defense involving total labor

surplus area (LSA) set-aside proctrements.

The Office of Federal Procurement Policy (OFPP) is willing to ask

DOD to conduct a test of new approaches in assisting LSA firms to

obtain contract awards provided that a test plan can be devised that

will provide valid information which can be used in determining whether

new legislation is actually needed, and in drafting any new legislation.

However, OFPP recognizes that in order to carry out the intent of

the Maybank Amendment (Sec. 644 of the 1954 Department of Defense

Appropriation Act, 67 Stat. 357, and succeeding DOD appropriation

Acts) which prohibits the payment of price differentials on contracts

made for the purpose of relieving economic dislocations, the procure-

ment regulations provide only for partial LSA set-asides. Consistent

with the intent of the amendment, the decision in 40 Comp. Gen. 489

(1961) established the general policy that a LSA set-aside may only

be made at the "lowest price obtainable".

OFPP offers certain rules under which the test of total LSA

set-asides could be conducted without violating the intent of the

amendment. The rules would require that: (1) there be a determina-

tion of the extent of competition within labor surplus areas before

making the set-aside, thus reasonably insuring that "ample competition

does in fact exist within LSAs"; and (2) as a "safety measure" provide
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that the set-aside may be canceled prior to the award if the bid
prices are determined to be other than in the "lowest price
obtainable" category. In addition, the test would be conducted at
approximately three buying activities so that it would only affect
a small number of procurement actions.

Under the circumstances described, we have no objection to
instituting the proposed test. We have requested the Office of
Federal Procurement Policy to advise us of the findings and con-
clusions when the testing is completed.

Deputy Comptroller neXra 
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