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DECISION

THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES
w

ASHINGTON, D.C. 20548

(96’3

FILE: B-186719 DATE:geptenber 20, 1976
ggo/°

MATTER OF: Power Conversion, Inc. :

DIGEST:

1. Offeror, whose proposal under RFP had been determined unacceptable,

protested prior to award but more than 10 working days after being
informed of bases for unacceptability determination and that debrie
ing could not be held until after award. Protest is untimely since
circumstances indicate that protester was sufficiently apprised of
reasons for unacceptability that it knew or should have known bases
of protest. Moreover, consultation with counsel prior to filing

protest is not valid basis for extending 10-day time limitation.

There is no requirement that agency inform offeror in solicitation
or in preaward letter notifying offeror that its proposal is unac-
ceptable that it has 10 working days to protest to our Office in
order for protest to be considered timely. In any case, since Bid
Protest Procedures have been published in Federal Register, pro-
testers must be charged with constructive notice of their provision

Alleged lack of prejudice to agency or other parties due to untimel
filing of protest; receipt of GAO's standard acknowledgment letter
by protester; and GAO's alleged failure to promptly notify proteste
that protest appeared untimely do not form basis for consideration
protest on merits. '

Since there is no indication that supervening circumstance, beyond
protester's control, prevented protester from filing timely protest
no "good cause" has been shown under section 20.2(c) of Bid Protest

Procedures such as to allow consideration of untimely protest on
merits.,

Untimely protest concerning elimination of one offeror from com-
petitive range in particular procurement does not involve "issues
significant to procurement practices or procedures" under section

20.2(c) of Bid Protest Procedures such as to allow consideration
of protest on merits. '
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By letter dated June 9, 1976 (received June 10, 1976), counsel
for Power Conversion, Inc. (PCI), protested to our Office against
the rejection of its proposal under request for proposals F33615-76-
R-5261, issued by the Department of the Air Force, Wright-Patterson Air
Force Base, Ohio. The RFP solicited proposals for a manufacturing
process for standard cells of lithium-sulfur dioxide batteries. No
award has yet been made.

PCI had been notified by the Air Force in a letter dated May 13,
1976 (received by PCI on May 20, 1976), as follows:

"l. Your offer submitted in response to the subject
Request for Proposal has been evaluated and it has been
determined that other proposals more nearly reflect the
requirements of the Government in this instance.

"2. The proposal did not sufficiently justify the
techniques for the hermetic seal and vent design.
The vent design is unproven and would be difficult
to use-with the smaller cell sizes. The proposal
did not show how the manufacturing technology de-—
veloped during the progress of the program would be
utilized in production of high quality hermetically
sealed Li-SO2 cells,

"3, You are advised that negotiations are not con-
templated with your company concerning the subject
RFP. A subsequent revision of your proposal will not
be considered. * * #*"

On May 24, 1976, PCI requested of the Air Force a debriefing,
which was denied pursuant to Armed Services Procurement Regulation
(ASPR) § 3-508.4(b) (1975 ed. ) because no award had yet been made
under the RFP. i

PCI's counsel was informally told by a representative of our
Office shortly after the protest was filed that the protest appeared
to be untimely. At PCI's request, a conference was held at our Office
on the issue of the timeliness of its protest. Also, PCI was given an

opportunity to submit written comments on why our Office should con-
sider the protest on the merits.

Section 20.2(b) (2) of our Bid Protest Procedurés, 4 C.F.R. §
20.2(b) (2) (1976), states in pertinent part:
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"x % * bid protests shall be filed not later
than 10 days after the basis for protest is known
or should have been known, whichever is earlier."

Although the May 13 letter generally informed PCI of the rejection
of its proposal, PCI basically argues that its protest should be con-
sidered timely under the foregoing rule as the basis of protest became
known to it "with certainty only after * * * [it] conferred with counsel,
counsel took the matter under advisement, and after studying, inter
alia, the subject solicitation, * * * [its] proposal in response to
the solicitation, [and] communications between the contracting officer
and * * * [PCI] subsequent to the submission of the proposal * * *. "
Implicitly, PCI also contends that it was entitled to wait to file a
protest until after a debriefing, which has not yet occurred.

With regard to the latter point, in Lambda Corporation, 54 Comp.
Gen. 468 (1974), 74-2 CPD 312, we held that a protester could reasonably
withhold filing a protest to our Office until it had a debriefing con-
ference with ‘the procuring agency to find out the specific reasons why
award was made to another offeror. That case involved a protest arising
out of a post-award examination of the successful offer after which the
agency debriefed the protester just 7 calendar days later as to why it
had selected the other offeror's allegedly deficient proposal.

However, in a preaward situation, ASPR § 3-508.4(b) (1975 ed.)

. states in pertinent part:

"% % * Debriefings shall be provided at the
earliest feasible time after contract award. * * *'
(Emphasis supplied.)

Therefore, the Air Force properly denied the request for a debriefing;‘
See EDMAC Associates, Incorporated, B-182613, April 4, 1975, 75-1 CPD 20

Also, unlike the situation in Lambda, we do not believe PCI could
await the post-award debriefing before protesting to our Office and stil

" be considered timely. As noted above, the Air Force advised PCI on

May 20, 1976, of the unacceptability of its proposal and the reasons
therefor. While PCI has contended that the Air Force letter did not
adequately apprise PCI that it had a basis for protest, we note that
when the request for the debriefing was denied, PCI indicates that it
responded to the effect that it was going to formally protest the re-
jection of its proposal. Furthermore, in its initial protest letter
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to our Office, prior to the question of timeliness being raised, and
more than 10 working days after being told it could not be debriefed
until after award and without awaiting a post-award debriefing, PCI
responded in some detail to the Air Force's reasons for rejecting its
proposal. Consequently, notwithstanding PCI's assertions to the con-
trary, we believe PCI was sufficiently apprised of the reasons for reje
tion of its proposal ‘that it knew or should have known its bases for
protest upon receipt of the May 13 letter. Moreover, we do not regard
PCI's consultation with counsel prior to filing a protest as being a
valid basis for extending the 10-day time limitation required by our
procedures. See R. G. Robbins & Company, Inc., B-184265, July 18,
1975, 75-2 CPD 51.

Since PCI did not protest to our Office within 10 working days
of being notified that its proposal would not be further considered,
it is our conclusion that PCI's protest must be considered untimely.

PCI also claims that the Air Force was required to inform PCI
that it had 10 working days to protest to our Office in the solici-
tation or at least in the letter notifying PCI that its proposal was
unacceptable. However, no such requirement exists in law or regulation
See Save our Aerospace Program, Inc., B-184922, November 12, 1975,
75-2 CPD 299. "In any case, since our Bid Protest Procedures have been
published’ in the Federal Register (40 Fed. Reg. 17979, April 24, 1975),
protesters such as PCI must be charged with constructive notice of thei
provisions. Dewitt Transfer and Storage Company, 53 Comp. Gen. 533
(1974), 74-1 CPD 47; Art Metal - U.S.A., Inc., B-184411, August 29,
1975, 75-2 CPD 132; Twyco, Inc., B-185126, December 23, 1975, 75-2
CPD 408.

PCI also contends that neither the Air Force nor any other party
has been prejudiced by PCI's failure to submit a protest within 10 days
of receipt of the May 13 letter because no award has yet been made and
the procurement cannot reasonably be regarded as urgent. PCI also note
that the Air Force has not alleged that it was prejudiced in any way
by this delay. Consequently, PCI asserts that we should exercise the
discretion it alleges we possess under our Bid Protest Procedures, and
consider PCI's protest on the merits. PCI also states that we should
consider the protest because of the acknowledgment letter we sent to P(
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and since we did not tell PCI that there was any problem regarding the
timeliness of its protest until 3 weeks after filing.

None of the foregoing arguments forms a basis for consideration
of PCI's protest on the merits. See Leasco Information Products, Inc.,
53 Comp. Gen. 932 (1974), 74-1 CPD 314; Cessna Aircraft Company; Beech
Aircraft Corporation, 54 Comp. Gen. 97 (1974), 74-2 CPD 91; Art Metals -

U.S.A., Inc., supra. In this regard, we have stated:

"k % *the principles embodied in the timeliness
standards of our Bid Protest Procedures * * * reflect our
long experience with two sometimes conflicting considera-
tions--the problem of providing protesters and interested
parties a fair opportunity to present their cases on the one
hand and the problem of attempting to resolve bid protests in
a reasonably speedy manner on the other. See the preamble
to our protest rules. To these ends, we recognized, even
before the adoption of our current procedures, that un-
justified delays in the presentation of issues by parties--
such as allegations of solicitation improprieties raised
long after bid opening--were a factor to be taken into con-
sideration in resolving protests. See, for example, 50 Gomp.
Gen. 565, 576 (1971). * * *" Leasco, supra at 948.

"We do not regard our timeliness standards as
technicalities. To raise a legal objection to the award
of a Government contract is a serious matter. At stake

" are not only the rights and interests of the protester,
but those of the contracting agency and other interested
parties. Effective and equitable procedural standards are
necessary so that parties have a fair opportunity to
present their cases and protests can be resolved in a
reasonably speedy manner. See 53 Comp. Gen. 932, supra.
In this context, our rules impose strict time standards
and are strictly construed. See, for example, B-181005,
B-181006, May 21, 1974, and B-181127, May 16, 1974, where
protests filed 6 working days. after knowledge of the basis of
protest were rejected as untimely. In short, we see no
merit in the protester's argument that the issue involved
justifies disregarding our timeliness standards." Cessna,
supra, at 1lll.
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Moreover, although we make every effort to expeditiously
dispose of untimely protests, there is no requirement that untimely
protesters be orally notified of a tentative determination in this
regard prior to the issuance of a decision. Also, our standard
acknowledgment letter, which is mailed to protesters as a matter
of course when our Office receives a protest, does not preclude us
from declining to consider an untimely protest. See Marina Social
Secyrity Building Committee, B-183421, August 8, 1975, 75-2 CPD 95.

In any case, PCI has been given a complete opportunity to show why
its protest should be considered on the merits.

As noted by PCI, our Bid Protest Procedures allow for certain
exceptions. That is, section 20.2(c) states:

"The Comptroller General, for good cause shown,
or where he determines that a protest raises issues
significant to procurement practices or procedures, may
consider any protest which is not filed timely."

"Good cause" generally refers to some compelling reason, beyond
the protester's control, which prevented it from filing a timely pro-
test, 52 Comp. Gen. 20, 23 (1972); Leasco, supra, at 947. There is
no indication that any supervening circumstance prevented PCI from
filing a timely protest.

We have recognized that "issues significant to procurement

- practices or procedures' are limited to those issues of widespread
. P

interest to the procurement community generally. 52 Comp. Gen. 20, 23;
Leasco, supra, at 947-948; Fajirchild Industries, Inc., B-184655,

October 30, 1975, 75-2 CPD 264; COMTEN, B-185394, February 24, 1976,

76-1 CPD 130. We do not regard a protest concerning the elimination

of one offeror from the competitive range in a particular procurement
to involve any "significant issues.”

In view of the foregoing,'we decline to consider PCI's protest
on the merits.
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