THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

152f7l’7

FILE: , DATE: SEP 9 1975

B-183310 -
MATTER OF: | 27849
Thomas H. Hamara

Y
e N
3 p N\f
{ . noy
eid W e
.

.BDECISION iﬁg\

DIGEST: ,
Amy employee requested home leave travel by

foreign surface vessel for medical rveasons,
He was authorized to travel from Gemmany to
United States by military or civilian air
only. Even though he elected to travel by
surface vessel of foreign registry, he is
entitled to reimbursement for constructive
cost of air travel from Cermany to United
States bacause passenger carrying ships of
United States registry vere not available
and, therefere, 46 U.S.C. 1241(a) does not
preclude such reimbursement,

By letter of January 24, 1975, Mr, Thomas H, Hamara, a2 Department
of the Aray civilian employee, requested a review of Scttlement Certif=
fcate No., Z-2119213 dated October 16, 1573, ia which our Traasporizticn
and Claims Division (TCD) disallowed his claim for travel expenses and
per diem incident to hows leave travel in lay 1972. The itcms claimed
wera ship travel, $709.95; lend portion of travel to ship temzinal,
approximately $243 and per diem, §172.30. 1IMr. Hamara stste: that,
#ince he wvas unable to travel by plane for medical reasons, the Aray
improperly refused to suthorize his travel by foreign surface vessel.
He contends that he is entitled to reimburscment as limrited 1a 2 Joint

Travel Regulations, para. C10200 (change 75, December 1, 1971),

The record shows by the eantry in bdlock 6 of Travel Order Ko. 4-511,
April 5, 1972, that the Aray authorized Mr. Hamara to travel under thae
authority of 5 U.S.C. 5728(a) (Travel and traunsportation expeasesy
vacation leave) from Frankfurt, Gemmeny, to long Beach, California.
$ U.8.C. 5728(e) provides, in pertineat part, that,

" @ % ® an ggency shall pay from its appropria-
tions the expenses of round-trip travel of an employae,
end tha transportation of his immediate fanlly # ¢ &
from his post of duty outside the continental United
States to the place of his actual residence at the time
of sppointment or transfer to the post of duty, after
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he has satisfactorily completed an sgreed period of
service outside the continental United States and ia
veturning to his actual place of residence to take
leave before receliving another tour of duty at the
same % % ¥ post of duty outside the continental
United States under & new written agreement made
before departing from the post of duty."

Office of Management end Budget (OMB) Circular No., A-56, effective
September 1, 1971, provided at 1.12b(2) (Qverseas tour renmewal agreement
travel) (Allowances) thatt

“/T/hese allowances are payable in accordance
with the provision of the Standardized Govermment
Travel Regulations and are limited to per diem in
lieu of subsistence and transportation costs for
the employee and transportation costs (but not per
diem in liecu of subsistence) for his immediate
family."

e ® w« @ %

“({3) Alternate Destination # % % The amount
allowed for travel and transportation expenses when
travel is to an alternate location shall not exceed
the amount which would have been allowed for travel
over a usually traveled route from the post of duty
to the place of actual residence and for return to
the same or a different post of duty outside the
continental United States as the case may be."

In block 7 of the travel oyxder, the Army authorized Government
and commercial rail, air, end bus modes of transportationg it did not
authorize ship transportation from Gemmany to the United States. This
authorization was apparently pursuant to the mandate of 5 U.8.C. 5733,
{Bxpeditious travel) which statest .

"ft/he travel of an employee shall be by the most
expeditious means of transportation practicable and
shall be commensurste with the nature &nd purpose of
the duties of the employee requiring such travel."

While OMB Circular No. A~7, 8 2.2, effective October 10, 1971 (Stan-
dardized Government Travel Regulations), (Methods of Transportation)
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euthorizes the agencles to specify railroads, airlines, helicopter
service, ships, buses, etc., such section also authorizes the agencies
to select vhich of these particular methods of transportation may be
used by the employee for travel. In this compection also sce 2 JIR,
para. C6D0l~la and b (change 74, December 1, 1971). Uader the provie
eaions of 2 JTR, para. C6U0l-3a (Overseas Travel - Determination of
Mode,), the transportation officer determines the wode of travel
unless the officer directing the travel specifles a particular modo.
Furthermore, the transportation officer may authorige the use of sur-
face means of transportation, if the traveler so requests, vhenever
the needs of the servica do not require the use of a faster mode,
Ragarding travel by aircraft, the officer directing the travel may
require civilian employes to perform necessary travel by rezularly
scheduled comnercial aireraft except where medical reasons preclude
eir travel, Para. C6001l-4g (change 74, Dececaber l, 1974) provides
thats

TH® [h/n aployee will not be required to
travel by air if such mode of travel is medically
contra-~indicateds A medically contra-indicated condie
tion is not limited to physical disability. If a
traveler has a bona fide fear or gversion to flying,
to the exteat that serious psycholegical or physical
reaction would result this may be the basis for the
issuance of a medical certificate precluding travel
by alrcraft. Appropriate medical authority at a
military ifnstallation will be responsible for deter-
mining the propriety of issuance of such a medicsl
certificate,”

My, Hamara sought to avail himself of the provisions of para.
C6001l-4g Ly hie letter of April 25, 1972, to the Chief of Cut Patient
Paychiatry, 97th General Hospitel, Frankfurt. He requested a certif-
fcate that trovel by eir was 'wedically contra~indicated,” citing
nedical reports from his Germman doctor, Air Force doctors, and others,
that the employea had developed a phobia about flying. In a reply of
May 3, 1972, the Chief of Out Patient Psychiatry stated that he hsd
revieved the vecord submitted by the employee, but that he could not
comply with the employee's request. The reason given for the refusal
vas that the medical record indicated that transportation by "Air Evac"
wes indicated.

On May 25, 1972, Mr, Hamara learned that his April 12, 1972,
" vequest for surface travel by foreign fleg carrier with reimbursement
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had not been authorized. The denial was based on a DA directive of
December 4, 1969, to CO TRARSCOMEUR OBENURSEL GER that stated:

1. The use of foreign flag commercial surface car-
rlers 1s not authorized.

"2. Further, the Surgeon Gemeral ruled on 29
November 1969, that with very few exceptions all
personnel can be transported by military or com-
mercial aircraft without undue hazard to their
state of health., Individuals who manifest acute

. {llness should be moved via medical evacuation
channels,"

The directive was in response to an earlier inquiry as to whether the
loss of American Flag passenger service meant that the official directe
ing travel could authorize personnel ‘medically contra-indiceted" from
alr travel to use foreipgn flag commercial carriers.

Although such travel was not approved, Mr. Hamara traveled from
Wiesbaden, Germany, to Lelavre, France, May 4, 1972, thence to New
York City on the S.S, France from May 5 to May 10, 1972, {le returned
to Wiesbaden on June 15, 1972, crossing the Atlantic presumably by
foreign flag carrier on June 8 to 14, 1972.

The various agencics covered by the Standardized Govermment Travel
Regulations have discretion regarding authorizing of transportation
modes. The record does not indicate any abuse of this discretion in
this case. Mr. Hamara's request for a medical walver to the gemeral
air travel requirement was considered by & responsible official wio
determined that transportation by the ailr evacuation appeared to be
indicated in accordance with the Army's directive. There is, there-
fore, no support for the employee's claim for reiwbursement of the
actual expenses incurred by him,

2 JTR, para. C10200 (change 75, December 1, 1971), however, does
allow constructive transportation costs and expenses as a basis for
reimbursement for travel accomplished by unauthorized modes, provided
that certain conditions are met. B-177449, January 23, 1973. In view
of this provision we disagree with the following statement in the
settlement of October 15, 1973t

"The question of whether American Flag vessels were or
were not available at the time of your travel would not
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be material in your case. Your travel order authorized
commercial transportation to be acquired at your own
expense with reimbursement limited as provided for in
paragraph C10200 of the Joint Travel Regulations w % %
Reimbursement for travel by any form of ocean going
surface vessel was not authorized since this mode was
not specified in item seven of your travel order,

* ® %"

Our dissgreement is based on the fact that para, Cl10200 operates
only in those situations where block 7 of the travel order is not
completed so as to authorize the mode of transportatlion actually used.
Since para., C10200-3 (change 75, December 1, 1971) provides that reim-
bursement on a constructive basis will not be "allowed for that portion
of travel for which a traveler uses a foreign flag ship when a United
States flag carrier is available in connection with cither usual or
circultous route travel,' the availability of United States fleg ves=
sels is material to the employee's case, See Section 901, Merchant
Marine Act of 1936, 49 Stat. 2015, e&s amended, 46 U.S.C, 1241(a) (1970)
ag the stetutory basis for the policy contained im Cl0200-3,

We informally requested TCD to detemine whether or not Anerican
flag ships or MST ships were available to the employece for the travel
in question, TCD determined that there were no passenger ships of
American registry, civilian or military, available for the employee's
travel, Since the employee could not have traveled by a ship of
Americen registry, then 46 U,S.C, 1241(a) and JTR, pare. CLO200-3, do
not operate to preclude constructive reimbursement to the employee,
Therefore, the claim for reimbursement should be paid on a constructive
cost basls 1f otherwise correct.

In view of the above we have instructed our TCD to process the
claim in accoxdence with this decision.

R.F. XELLER

Foxyair Comptrollar Gemeral
of the United States






