THE COMIPTR. .LER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
- WASHINGTON, D.C.EOSQS
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FILE: DATE: SEP 10 1975
: B-184287 ' T ‘
MATTER OF: 9'76-‘/7
Ralph E, Pollara, intermittent consultant-
DIGEST: transportationvexpenses. -

Intermittently employed consultant may

be paid transportation expenses pursuant

to 5 U,S.C. 5703 and Paragraph C3053, sub~-
paragraph 2 of the Joint Travel Regulations,
Volume 2, for commuting from his residence
to place of employment where residence is
outside corporate limits but within metro-
politan or geographic area of place of duty,
insofar as his intermittent employment oc-
casions him transportation expenses he would
not otherwise have incurred.

By letter dated June 24, 1975, the Department of the Army,
through its Authorized Certifying Officer, requests advice as to
whether the voucher submitted by Mr. Ralph E. Pollara may be certified
for payment. Mr., Pollara, who we understand is an intermittently
employed consultant hired under the authority of 5 U.S.C., 3109,
has claimed reimbursement for travel between his heme in Livingston,
New Jersey and the Picatinny Arsenal, Dover, New Jersey--a round
trip distance of 42 miles-~for 9 days of his employment in June of
1974, His claim is for travel of 378 miles distauce for which he
seeks reimbursement of 12¢ per mile for a total claim of $45.30.

The Certifying Officer questions the propriety of payment,
noting a discrepancy between the language of subparagraph 2 of
Paragraph C3053 of the Joint Travel Regulations (JTR), Volume 2
and our holding in 22 Comp. Gen. 231 (1942). While recognizing
that the language of the above-cited paragraph of the JTR pur-
ports to authorize payment of mileage for transportation between
an intermittently employed consultant's home or place of business
and his place of duty notwithstanding that ell may bLe located
within the same metropolitan or geographic area, doubt is expressed
{inasmuch as several consultants, like Mr. Pollara, are retired
former employees of Picatinny Arsenal who commute from the same
residences they commuted from prior to retirement. Hence, their
commuting costs are no greater than those they incurred as regular
employees in commuting to and from work on a daily basis.
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The language of Paragraph 3053, JIR, Vglume 2 here in
question i3 as follows:

“C 3053 TRAVEL OF CONSULTANTS ARD EXPERTS

1. AU,THORITYQ Title 5 U.S. COde 5703
and the Defense Production Act of 1350
(64 Stat, 819, as smended; 50 U,S. Code,
App. 216G}, provide entitlements for
travel expenses and allowances for con-
sultants and experts who are in an
employment status with or without com-
pensation. Authorization for transporta-
tion, allowances, snd reimbursement of
expenses incident to temporary duty
assignments will be in accordance with
the provisions in this volume (see par,
C38101-4),

"2, CONDITIONS., Consultents azud cxperts

. employed intermittently or serving without
cumpensation (W.0.C.) are entitled to the
followings o

* *® ® = ®

"2, expense for transportation for official

~ travel between home and place of business
and place of duty when these places are
located in the seme wetropolitan or geo~
graphic arca;"

That part of our holding in 22 Coup. Gen. 231, suprs, which
{8 indicated to be inconsistent with the above-quoted language of
the JIR {s summarized in the digests thercto as followss

“The mere designation of an officer or
enployee, employed either for full or part
time work, as a consultant and paying him
only 'when actually employed' cdoes not
relieve hinm of ‘the general requirement to
bear the cost of trspsportatioa from his
home or place or residence to his regular
poat of duty.
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% * * * *

"Where a consultant employed on the
basis of 'when actually employed'
works intermittently several days
per week at the same post of duty
and reports to that place and
returns to his residence each week,
such place of regular duty is to be
regarded as his official station,
even though the place of his residence
has been designated as his official
station, and he is not entitled to
traveling expenses from and to his
residence."

As suggested by the certifying officer, our holding placed the
intermittently employed consultant in no different status than

any full or part-time Federal employee with respect to his respon-
sibility to bear the expense of commuting between his residence

and place of duty., That decision, however, predated enactment of
Public Law 79-600, approved August 2, 1946, 60 Stat. 806, which,

at section 5, included special authority for payment of subsist-
ence and transportation expenses of intermittently employed experts
and consultants, This was codified as 5 U.S.,C. 5703, Section 5703
of title 5, United States Code was amended by Public Law 94-22,

89 Stat. 84, approved May 19, 1975, and provides the following
special authority.

"An employee serving intermittently in
the Govermment service as an expert or
consultant and paid on a daily when-
actually-employed basis, or serving
without pay or at $1 a year, may be
allowed travel or transportation
expenses, under this subchapter,
while away from his home or regular
place of business and at the place
of employment or service,"

By virtue of this provision our holding in 22 Comp. Gen. 231,;sﬁ Ta,
is no longer applicable, v '
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The langusge of Paragraph C3053 of the JTR Volume 2 quoted
above is & reflection of our Interpretation of section 5 of
Public Law 79-600 as set forth at 23 Comp. Gen, 192 (1948) and
B-143631, August 12, 1960. 1In the latter of those cases we con-
sidered the trgnsportation expense claim of an intermittently
employed consultant wvhose resfidence was outside the corporate
linits but within the metropolitan or geographic area of his
place of cmployment with the Federal povermment, We there indicated
that, depending upon the particular circumstances of his assign-
ments, and intermittently employed expert or coasultant could be
reimbursed transportation cxpenses {nsofar as his intermittent
employment caused him to incur transportation costs he would not
othervise have had. 1In the particular case of the employee there
involved we found that he hed not in fact incurred additional
transportation expenses by reason of his Federal cmployment. Ve
stated in this regard as followst

“The basis for payment of travel expenses
% % ¥ {s to reimburse an employce for additional
expenses which he may incur by reason of traveling
on official business, % % % Similarly, if an '
employce ordinarily commutes from his home to
perforwu business im the area im which the travel
i3 performed, there would be no suthority for reim-
bursement for the costs of commuting., However, the
fact that the travel i{s perform:d at a place within
comnuting distance at which he ordinarily weould not
incur any additional transportation ¥ % ¥ expenses
would not preclude reimbursement of transportation
costs * % ¥ wvhere additional costs for transportation
® # # are necessarily incurred. 28 Coup. Gen. 192,

* T 4 * &

"Mr. Donovan f{s privately employed by the
Aluninum Company of America at Edgewater, New
Jersey, He also spends part of his time at the
C.1.0, Council in Bergen County, New Jersey.
Both places are within commuting distance of
his home., Therefore, the costs of transporta-
tion from his residence to his temporary place
of duty in Hew York and return may not be
allowad since such costs do not represent an
additional expense which Mr. Donovan would not
ordinarily incur in proceeding from his houe to
his place of private busimess,"
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The rule expressed herein is unaffected by the amendment to sectlon
5 by Public Law 94-22,

In accordance with the provision at Paragraph C3053, JTX,
Volume 2 end insofar as his intermittent duty at the Plicatinay
Arsenal caused him to incur transportation expenses that hz, as
& retired employees, would not otherwisc have had, br, Pollerz's
voucher way be certified for payment if otherwise correct.

BeFKELLS

{Dep=t?, Couptroller General
of the Unitcd States





