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Payment for Car Rental '
DIGEST:

Rental car agreement stating cost had been charged
to personal credit card does evidence that employee
incurred rental coust as a personal obligation and’
will be regarded as satisfying receipt reguirements
of FTR para, 1-11.3c(5) for purpuse of reimbursing
employee for cost of rental car, Credit card num-
ber need uot be shown on invoice, From the nature
of the transaction it must appear that the Govrmn-
ment could not be held liable for the expense in
the event of nonpayment of the cbligation by the
emp loyee.

This action involves a vequest for a decision submitted by the
Departuent of Housing and Urban DRevelopment (liUD) as to the propriety
of reimbursing Hr. David P, Corsi for the cost of renting a car while

traveling ou official business.

The record indicates that, although Mx. Corsi did not fumnish a
///}eceipt showing that he paid the cost of renting the car, he submitted

’ a copy of his rental agrecment with Airways Reunt-A-Car. This agrecument
shows the cost of the rental, the basis for the charpes, and is stauped,
“This bill has beean paid through Dank Americard.” Mr. Corsi'’s claim for
the cost of the car rental was aduministratively disallowed Ly HUD because
our decigion 39 Comp. Gen. 164 (D-140073, September 4, 1959) was inter-
preted as requiring his credit card nunber to be shown on the agreeisent,
Moreover, HUD apparently believes that this agrecment should not be
accepted as a receip. since any traveler could, in this manner, stamp

a copy of a rental agrecment.

In 39 Comp. Cen, 164, supra, we recognized that where an employee
obtained goods or services on kis personal credit, an invoice from the
vendor would not generally be considered to be a 'receipt' in the strict
sense of the word since it does not constitute a written acknowledgment
that the employee has paid e certain sum. tlowever, in view of generally
accepted business practices, we held that evidence of a personal obliga-
tion incurxed by a traveler for allowable goods and services would be
regerded as being in the nature of a ''receipt’' and satisfying the
requirements of section 11 of the Standardized Government Travel EKegula-
tions (now, Federal Travel Regulations (FPMR 10i-7), para. l~11,3c(5),

. {May 1573)).
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Although we did not, in that case, generally define what type of
evidence of a personal obligation we would regard as satisfying the
requirenents for a receipt, we did hold that the rental car invoice
involved therein vhich was stamped, ‘Diner’'s Club," would satisfy the
receipt requirements. Ve also held that it must appear from the nature
of the transaction that the Government could not be held liable to the
vendor or the credit card company in the event of nonpayment of the
obligation by the traveler. See also, 46 Comp. Gen. 424 (1966).

In the present casa, it is clear from the rental agreement that
tha cost of the rental car was incurred as a personal obligation of
Mr. Corsi snd that Airways Rent-A-Car accepted a personal credit card
to satisfy this obligation., We do not believe it is necessary, although
it might be desirable, for the credit card account number to be showvm on
tha invoice. Since it does not appear that the Government could be held
liable to the vendor or the credit carxd company, we believe that this
agrecnent may be regarded as meeting the requirement for a8 receipt for
the purpose of reimbursing Mr. Corsi for this expense.

While we agree that any traveler could stamp a copy of a rental
agreement, we point out that f{t would be ecven casier for a traveler to
check the box on the apgreement to indicate a cash payment or to vriie
or imprint his credit card infermation’en the sgreement. These con-
siderations are not materisl to the question of vwhether the agrecement
may be regarded cs a receipt, but concern the question of whether the
rental agreement had been falsified. In this cennection certification
of the travel voucher is a certification that the expenses, as evidenced
by the supporting documents, have been incurred. If such expenses were
not incurred by the claimant to the extent claimed, the provisions of
28 U.S.C. § 2514 (1970) and 18 U.S.C. B 287; id. 8 1001 (1970), relevant
to fraudulent claims, would be for consideration.

Accordingly, the car rental cost may be paid if otherwise proper.
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