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Patricia A. c5 usick - living quarters
allowance

DIGEST:
Army employee who traveled to H1eidelberg, Germany,
in 1961 with inteut of obtaining ezloyment white
her husband attended university there and who was
not employed by the Armay until 2-1/2 years later,
following intervening employmeat with a German
firs and a nonappropriated fund activity, aay not
be granted living quarters allowance. Although
she may have been sole support of family, she was
recruited in the foreign area and fails to sieet
the criteria of section 031.12 of the Staudardized
Regulations (Goverm-aent Civilians, Foreign Areas).

Acting under power of attorney, the American Federation of Govern.-
ment mnplovees requests our reconsideration of the denial of
Mrs. Patricia A. 1icKusick's cdltia for a living quarters allowance by
our Tran!- rtVtion and Claims D-ivision's Settleont Certificate
No. Z-2317h41 dated July 16, 1974.

Mrs. Mcgusick's claim for a living quarters allowance for the
period from October 1963 until the present is predicated ozn lier under-
standing that the re-ulations contained at section 031.12 of the Stan-
dardized le~gulations (Covernment Civilians, Foreign Areas) authorize
the granting of such cn allowance in view of the financial dependency
of her husbad. Oa her behalf the Aterican Federation of Governmaent
Employees suggests that the previous denial of her claim may have been
made without proper consideration of the precedent set in the case of
kirs. rSusselle Iledley, B-1616f1 ,enm 19, 1970. This precedet, it is
urged, stands for the proposition that an individual is entitled to a
living quarters allowance if she is the sole support of her fanily.
Moreover, it is suggested that the fact that Mrs. Mclusick was granted
a transportation agreceent suggests Utat she is 1ik-ewise eligible for
a living quarters allowance and that the granting of the fonmer neces-
sarily insures eligibility for thei latter allowance.

The record indicates that Mrs. McKusick traveled to Germany in
January of 1961 with the express intent, as indicated by her applica-
tion for employment, of finding work during the course of her husband's
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studies at the university in Heidelberg. She remained unemployed until
June of 1961 when she obtained a position with a German firm for the
next 18 months. For the subsequent 9-month period she was employed
with the Transatlantic Council, Boy Scouts of America, a nonappropri-
ated fund activity affiliated with the United States Forces Overseas.
Effective October 7, 1963, and January 26, 1964, respectively,
M-rs. MIcKusick obtained a temporary and an overseas limited appointment
with the Department of the Army, and on November 27, 1966, was ulti-
mately converted to career status. Since October of 1903 she has been
continually employed with the Army.

Section 031.12 of the Standardized Regulations (Government Civil-
lans, Foreign Areas), as in effect at the time of the employee's ini-
tial appointment in 1963 and substantially as in effect until March 26,
1971, provides:

"Employees Recruited Outside the United States

"Quarters allowances prescribed in Chapter 100 may
be granted to employees recruited outside the
United States, provided that

"a. the employee's actual place of residence in
the place to which the quarters allowance
applies at the time of receipt thereof shall
be fairly attributable to his employment by
the United States Government; and

"b. the employee is not a member of the household
of another employee or of a member of the U.S.
Armed Forces; and

'"c. prior to appointment, the employee was recruited
in the United States, the Commonwealth of Puerto
Rico, the Canal Zone, or a possession of the
United Statesp by

"(1) the United States Government, including
its Armed Forces;

"(2) a United States fir, organization, or
interest;

"(3) an international organization in which
the United States Government participates;
or
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"(4) a foreign government;

and had been in substantially continuous edploy-
ment by such employer under conditions which
provided for his return transportation to the
United States, the Commonwealth of Puerto Rico,
the Canal Zone, or a possession of the United
States; or

"ld. the employee was temporarily in the foreign area
for travel or formal study and immediately prior
to such travel or study had resided in the United
States, the Commonwealth of Puerto Rico, the
Canal Zone, or a possession of the United States;
or

"e. as a condit'Dn of employment by the government
agency, the employee was required by that agency
to move to another area, in cases specifically
authorized by the head of agency."

As i, effect froa ian 2U, 197].. t 'h July 10, 1972, sectioit 031.12
provides substantially as above, with subsection d and e, however, hav-
Ing been deleted. The language of subsection b above is deleted from
section 031.12 as in effect from July 11, 1972, to the present.

Since Mrs. Hcltusick was neither recruited in the United States nor
transferred from another agency and clearly meets neither the require-
ment of subsection 031.12c or of subsection 03i.12e, quoted above, the
only possible basis upon which entitlement to a living quarters allow-
ance could be predicated is subsection 031.12d which authorizes payment
of a living quarters allowance to an employee appointed while overseas
temporarily for travel or formal study. Our Transportation and Claims
Division, as did the Army, concluded that, since Mrs. McKusick had been
in Heidelberg for approximately 2-1/2 years prior to her employment
with the Federal Government, her visit could not be termed temporary.
And moreover, since she went to Heidelberg with the intention of seek-
ing employment during her husband's studies, it was concluded that she
could not be found otherwise to have met the criteria set forth at
section 031.12d.

We understand that as a matter of policy the Army does not con-
sider a stay of more than 6 months in a foreign area to be temporary.
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While we have no basis to dispute the reasonableness of this policy or
its application to Mrs. 1cYvusick's situation, it is of no particular
significance in this case as the regulations mal;e no provision for
housing or a housing allowance based solely upon the fact that an
employee is temporarily in the foreign area for reasons other than
formal study or travel. There appears to be no dispute as to the fact
that Mrs. McKusick was not in Heidelberg for the purpose of formal
study. Under subsection 031.12d, the fact that her husband may have
been there for that purpose is irrelevant. Eith regard to the conten-
tion on her behalf that she might be considered to have been in
Heidelberg at the time of her appointment for the purpose of travel,
we note that a similar argument was rejected in B-168161, June 22,
1971, and August 30, 1971. In that case, the employee had been in the
foreign area for 8 months prior to her initial appointment with the
Army for the em~press purpose of "winding up her husband's affairs" end
returning to the United States. Pointing out that the fact that she
may have been in the foreign area on a temporary basis at the time of
her appointment was not in itself sufficient to establish entitlement,
we rejected her further contention that ose was there for the purpose
of "travel," explaining that the tera "travel" has long been viewed by
our Of fce as ref-erring rto travel for the purpose of siglitsecing'. 'Ve
continue to so view that term. Given lArs. 116l usick's 2-year record of
employment prior to her appointment with the Aray as well as her hus-
band's matriculation in school in the area, we- are unable to conclnl_"l
that her presence in Heidelberg was for the purpose of travel. The
record quite clearly contradicts any such conclusion.

Contrary to the understanding of Mrs. McKusick's representatives,
our decision B-168161, June 19, 1970, regarding the eligibility of
Mrs. Hedley for a living quarters allowance does not estcdblish the
principle that such an allowance is payable to an employee based on
the fact that he or she is the sole support of his family. The June 19,
1970 decision concerning Mrs. Hedley's entitlement was addressed to the
then Director for Overseas Education Association, who had requested an
informal decision concerning the entitlement of two employees, one of
whom was Mrs. Hedley, to a living quarters allowance. Correspondence
from Mrs. Hedley indicated that she understood that she had been held
ineligible for a living quarters allowance under section 031.13 of the
Standardized Regulations based on the Army's determination that her
employment did not determine the location of the family at the post or
in the area. Section 031.13 as in effect during the period from
October 13, 1963, through August 10, 1968, provides in pertinent part
as followst
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"031.13 Married Women Employees

"a. A quarters allowance may be granted to a
married woman employee residing with her
husband (or, if not legally separated, is
working in such proximity that a common
dwelling could be maintained) only if

"(1) * * * she is the member of the
household whose job determines
the location of the family at
the post or in the area, and

"(2) * * * she is the only member
of the household receiving a
quarters allowance from the
United States Government.

"b. If a married woman employee meets the
provisions of section * * * 031.13a she
mar be [wraited the 'with family' rates
of allowances and the supplementary post
and education allowances only if her
husband is 51 percent dependent upon her
for support. Otherwise, she may be
&ranted only the 'without family' rate
of temporary lodging, living quarters,
post, foreign transfer and horme service
transfer allowance."

But for the deletion of subparagraph b in August pf 1968, the above
regulation remained in effect substantially as quoted above until
July 11* 1972, when the section was deleted in its entirety.

fased on the information that had been provided at the time and
our understanding that denial of a living quarters allowance to
Mrs. Hedley had been based solely on the determination that she did
not meet the requirement of 031.13a(l), above, we stated our view that
the allowance appeared to have been improperly denied. 1Vo advised the
Director, Overseas Education Association, that since Mrs. Ifedley had
not filed a claim with this Office we were transmitting the pertinent:
documents to the Secretary of the Army for consideration in light of
our determination.
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The Army's response indicated that Mrs. Hedley had not been denied
a living quarters allowance because of her failure to meet the condi-
tions of section 031.13, but, rather that she did not meet the basic
eligibility criteria contained at section 031.12, here in question.
Since she had not been recruited in the United States or transferred
from another agency, and, like Mrs. Mc~usick, met neither the crite-
rion at subsection 031.12c or subsection 031.12e, entitlement could
be established only under subsection 031.12d applicable to employees
temporarily in the foreign area for travel or formal study. In indli-
cating our concurrence with the Army's view that Mrs. Hodley was not
in the foreign area for either such purpose, we relied on our holding
in B-141723, February 2, 1961, wherein we had stated that "the 'travel'
contemplated by Lsubsection 031.12d/ is travel which may be performed
for sight-seeking or educational purposes as distinguished from travel
performed in the:course of business or incident to seeking employment."

In regard to the argument that the determination to give
Mrs.. cIsusich a transportation agreement necessitates granting her
a living quarters allowance, we note that the regulations govening
transportation entitlement contained at chapter 4 of the Joint Travel
Regulations, Volume 2, are not identical to the above-discussed provi-

authority for granting each benefit rests in two separate regulatioas.
This was taken into consideration when the Transportation and Claims
Division issued Settlement Certificate.No. Z-2517841, dated July 16,
1974, disallowing trs. licltusick's claim for living quarters allowanze.
The Departnent of the Army in a report to our Office recognizes the
fact that Mrs. McKusick had been granted a transportation agreement
but had determined that there was no basis to review or disturb her
eligiW.?Jty~for this benefit.

For the reasons indicated above we affirm the determination that
Mrs. McKusick is not entitled to a living quarters allowance.

Rer- Ad ELLER

Deputy Comptroller General
of the United States




