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' THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION

pAaTe: FEB 1 31975

FILE: 5 180436

MATTER OF: Jack D. Ellison - Substitutiﬁn of sick leave for
leave without pay taken before retirement

DIGEST: 3. Act of October 24, 1973, Public Law 93-136, which
liberalized eligibility for cost-of-living
increases in civil service retirement annuities,
does not permit retirees who applied for disability
retirement and took leave without pay in oxder to
qualify for cost-of-living increase under prior
law to replace such leave without pay with unused
sick leave used in computation of annuities.

2. Title 5, United States Code, provides for granting
of sick leave to employees on the rolls and not to
former euwployees sevarated by retirement, resig-
nation, or otherwise, and separated employees may
not be restored to rolls for purpose of taking
sick leave unless there was bona fide error or
violation of wvalid regulation in fixing separation
date,

The San Francisco Region of the United States Civil Serwvice
Commission (CSC) requested our Office to determine whether Yr. Jack D.
Ellison, a retired Goverament employee, may retroactively substitute
504 hours of sicxz leave in place of leave without pay taken prior
to his separation. The question arises as a result of the
enactment of the Act of dctober 24, 1973, Public Law 93-136,

87 Stat. 4%0, 5 U.S.C. §38340(c) (1) (Supp. III-1973).

Mr. Ellison, a civilian employes of the Department of the
Alr Porce, aprlied for disability retirement in early June 1973.
He had accunulated 504 hours of sick leave effective June 30,
1973, and at that tire elected to 70 on leave-without-nay status
in order to be eligible for the 6.1 percent cost-of-living increase
in annuitics Seginning July 1, 1373, Gapproval of tie clain for
disability retirement was received November 5, 1973, and he was
retired in accordance with the applicable rules effective July 1,
1973.

Mr. Ellison now asks 1f his accumulated sick leave may be
retroactively substituted for the leave without pay which he had
to request to receive the July 1, 1973, cost-of-living Increcase
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and also receive the benefits of Public Law $3-136. Ie currently
receives the 6.1 percent increcase in retiremeut annuity which was
effective July 1, 1973, and his unused sick leave has been credited
" to his lenath of service for annuity computation purposes. The
ultimate question presented is whether an employece may substitute
unused sick leave for previously requested leave without pay and
still receive the benefits of the 6.1 percent cost-of-living
increase as a result of the enactment of Public Law 93-136.

Public Law 93-136 was enacted to literalize eligibility for
cost-of~1living increases in civil service retirement annuities.
Prior to its enactment, annuitants whose annuities commenced after
the effective date of an increase were not entitled to the increase
while those whose annuitles commenced on the date of the increase
were eligible. Section 8340(c) (1) of title 5, United States Code
(Supp. III, 1273), as amended by Public Law 93-135 provides:

"(c) Elicibility for an annuity increase
under this section is governed by the commencine
date of each annuity payable from the Fund as of
the effective date of an increase, except as follows:

Y(1) An annuity (except a deferred annuity
under section 8338 of this title or any other
provision of law) wvhich—-

"(A) 1s rayahle from the Tund to an
employee or Merber who retires, or to the
widow or widower of a deccased employee
or lember; and

"(B) has a2 cormencine date after the
’ _ effective date of the then last preceding
annuity increase under suhsection (b) of
this section;

shall nct be less than the annuity vhich would have
heen noyahle 45 tha pow—aoncia~ d2te2 0f cueh annuity
had been the effective datz of the then last preceding
annuity increase under subsection (b) of this section.
In the administration of this naranranh, an employee
‘or a deceased empnloyec shall be deered, for the
purposes of section £339(n) of this title, to have

to his credit, on the effecctive date of the then




" B-180436

last precedinge annuity increanse under subsection (b)
of this section, a nuwber of davs of unused sick
leave equ1l to the numocr of davs of unused sick
leave to his credit on the dnte of his separation
from the serviece.' (Emphasis added.)

The plain languare of the law requires inclusion of sick leave
credit for computing lensth of service under 5 U.5.C. 8339 (Supp. III,
1973) for employees retiring after the date of a cost-of-living
increase. llowever, there is nothing in Public Law 93-13€ or its
lepislative history indicating an intent to provide for substitution
of sick leave for leave without pay taken by an employee for
purposes of retiring with entitlement to a cost—of—living increase
. under prior law,

Since Mr. Ellison's accrued sick leave was credited in computing’
length of service for his annuity, as noted above, the CSC
regulation in section 639.407 of title 5, Code of TFederal Regulations
(1974), concernine sick leave used in computation of annuity is
applicable. That regulation provides:

'Sick leave vhich is used in the computation of

" annuity for an employee shall be charred against
his sick lcave account and may not thereafter
be used, transferred, or recrodited."

As may be seen, the reculation evplicitly prohibits the proposed
retroactive substitution of siek leavo for leave without pay or
any other kind of leave.

Ve have previously noted in decision B~1565234, April 26, 1965,
that:

"ftlhe lzr provides for the srantine of sick
lJeave in kind enly, that 1a, rerrission to be
absent froin .duty because oi incapacity witnout
loss of pay. It may be granted only to erployees
on the rolls of a department and it may not be
granted former cmployees who have been separated
from the service by retirerent, resimmetion or
otherwise. Further, the law docs not provide for
a lump~sum payment, upon separation, for sick
leave as it does for annual leave.'
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Furthermore, we have held that there is no authority for reimbursing
annuitants for sick leave forfeited at retirement either by lump-~
sum payment or restoration to the rolls for the purpose of

granting sick leave instead of leave without pay in the absence of

a bona fide error or violation of a valid regulation. B-167973,
October 13, 1969; B-160754, April 19, 1967.

For the reasons stated above no authority exists for
substitution of sick leave for the leave without pay which
Mx. Ellison took prior to retirement.
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