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' Clain for\ temporary quarters allwanﬂ

DIGEST:

Temporary quarters allowance may not be paid to employee
who, for 11 months prior to transfer, had been detailed
to area of new duty station where, for period for which
he clagims temporary quarters allowance, he and his family
continued to occuny rented apartment in which they had
resided during detail. Subsection 8.2¢c of (MB Circular
"No., A~56, Revised August 17, 1971, defines tewporary
quarters in terms of lodgings occupied after employee
snd/or family vacats residence quarters in which they
were residing at tha tims the tranefer was authorized.

This action 1s upon the request by an Authorized Certifying Officer
| for the Internal Revenua Service (IRS) for an opiniocn as to the entitle-
e ment of Mr, Walter C, s an IRS employee, to an allowsnce for tempo-

Tary quarters for the period from Jume 11, 1972, through June 18, 1972,
Mr, Jones, vho has been allowed temporary quarters expenses in the amowmt

{ of $84 for the period from June 11 through June 18 has now submitted a
supplemental voucher in the amowmnt of $73,.50 for temporary lodging
sxpenses for that sams period,

Prior to his change of official station from Jacksonville to Miami,
¥lorida, on Ausust 11, 1972, Mr, Jones had been detailed to the ifiami
area. His letter dated November 15, 1972, on the subject of his moving

in coonection with that detail and that they resided in Mismi for the
period of his detail in a rented apartment. The employee and his fanxily
wvere occuvving those leased cuarters at the date of his transfer on
June 11, 1972, and remained there until June 18, 1972, vhen they moved
idato & house in the Miani area that the employse had purchased,

Mr, Jones has indicated that for the pariod after June 11, 1972, and
wtil June 25, 1972, 30 days after he ha¢ given written notice of his
intent to terminate the lesss, he was required to pay remt in the amount

- of $157.50 snd by his supplemental woucher has claimed additicnal tempo-
TATY quarters expenses for the period from June 1l through June 18 basad
on that total amownt which he indicates he was required to psy regardless
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expenses statas that his family accompanied him to Miami on July 16, 1971,
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of the fact that he in fact ceased to occupy the apartmant a week before
the June 25th date. Thus, he clairs a dally lodging cost of $19.69 for
the period from Juna 11 through June 18, On the basis of his original
vouchar Mr. Jones has been paid temporary lodging expensas based on a
daily lodring cost of $19.59. Thus. the $84 payment he has recaived is
that share ot tihe $157,.50 rent payapie ior tne period trom June AL through
June 25 prorated for the period of his slleged occupancy of temporary
quarters from June 1l tarougn June 18.

The Certifving Officer questions whether the $84 payment for lodging
exvengses was nrover and if so, wnether the supplemental voucher may be -
certifled for payment. In resard to the first question presented, the
Certifying Officer spacifically questions whether the spartment which the
employee and his family occupied for the period from Juna 11 through
June 18 constitutes temporary quarters.

Saction 8 of 0ffice of Manacemant and Budaoet Circular No, A-356, ms
vavised Auguast 17, 1971, provides for tie payment oi subsistence expenses
of the employee and his immediate family whille occupying temporary quar—
ters whan an employee is transferred to a new official station. Subsec~
tion 8.2 provides in pertinent pasrt as follows:

"8.2 Conditions and limitetions for eligibility

* * * *® *

"e, Uhat constitutes temporary quarters. Temporary
quarters refers to any lodging obtained from private or
eommarcial sources to ba occupied temporarily by the
exployea and/or wmembers of his ilmmadiate family who have
vacated the residance quarters in which they were vesiding
at the time tha transfer vas authorized."

In our decision B~176531, March 12, 1973, wva considared that partic-
ular statutory language in the context of a situation wvery similar to
Mr, Jones'. In that case, the employee had been detailed to San Franeisco
on July 1, 1969, and remained so detailed until he was ultimately trans-
ferred there on & permadent baasis on July 31, 1971. At the date of his
transfer he was residing in San Francisco in the rented apartment in which
he had been living for some time end continuad to live there during the
period for which he claimed temporary quarters expenses. le held that
tndexr the languags of the above regulation the employee was not entitled
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-to temporary quarters expenses inasmuch as he had not vacated the vesi-

dence quarters in which he was residing at the time of transfer. For
the sama reason, we find that Mr. Jones is not entitled to payment of
terporary quarters expenses for the period from June 11 through June 18
during wuich he eontinued to veside in the apartwent he had occupied for
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the second question, pertaining to the supplemental wvoucher, raised by
the Cartifyving Officer.

Appropriate actiocn should be taken to recover the $84 amount previ-

ously paid to the amployee in connection with his alleged occupancy of
temporary quarters during the pericd in questiom.
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