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)) OF THE UNITED STATES

¥/ WASHINGTON, D.C. 20548,
'!'/ .

\'*v\ THE COMPTROLLER GENERAL

-

FILE: B-175363 QATE: November 26, .1974

MATT ER OF: Richard H. Bush - Overtime comp'ensation‘

DIGEST: 1. Federal Protective Officer (FPO) employed by the
General Services Administration requested review

of the disallowance by our Transportation and

Claims Division of his claim for overtime com-
pensation believed due because he was allegedly
-required to change into and out of uniform after
duty hours at his place of employment. The dis-
allowance is sustained, even though claimant may
have performed overtime.since even if immediate
*supervisor required such work, he was not-authorized
to do so and official who was properly authorized

to order or approve overtime work did not require
such work and had no knowledge that it was being  °
performed. : .

2. Federal Protective Officer (FPQ) employed by the
General Services Administration appealed our Trans-
portation and Claims Division's disallowance of his
claim for overtime compensation allegedly due be-
cause he was required to eat his meals at his post.
Disallowance is sustained, even though as a result
of a grievance, management allowed FPOs to eat
lunch out of public sight, since claimant's lunches
were eaten during his normal 8-hour shifts for which
he was already compensated.

.. This action results from an appeal from our Transportation
aad Claims Division's settlement, dated August 13, 1974, which
disalloved the claim of Mr. Richard H. Bush for overtime compen- -
S8ation believed due incident to his early reporting and delayed

* departure during the period April 5, 1971, to October 16, 1972,

&0d because he ate lunch on duty time while employed as a Federal
Totective Officer (FPO) in Region 9 of the General Services
istration (GSA). '

For the period from April 5, 1971, to October 16, 1972,
0f't§;8h contends that he was required to be on post for a period

¢ in excess of his regular 8-hour shift so that he could
Wer§§ into gnd out of his uniform. Mr. Bush, therefore, claims

Me compensation for anm average of 24 minutes per day of ;
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work which he believes was officially ordered and approved.
Mr. Bush also claims compensation for all 30-minute lunch periods
while employed by GSA because he was required to eat his lunch

at his post.

Section 5542(a)fof title 5, United States Code, provides that
hours of work officially ordered or approved in excess of 40 hours
{n an administrative workweek, or in excess of 8 hours in a day,
performed by an employee are overtime work and shall be compensable.
Section 550. lll(c)fbf title 5, Code of Federal Regulations, provides

as follows.

"Ovettime work in excess of any included in a
regularly scheduled administrative workweek may be-
' ordered or approved only in writing by an officer
or employee to whom this authority has been specifi-
cally delegated."

Accordingly, payment of overtime compensation is contingent
on whether the performance of overtime work was authorized.and ap-
proved by an official having delegated authority. Our Transportation
and Claims Division was advised by GSA that the sole authority to
approve or order overtime work in the nature of the work in question
for FPOs within Region 9, rested with the Regional Commissioner of
the Public Buildings Service, GSA, and that he did not in fact
approve or authorize such overtime.

Moreover, the Regional Commissioner of Region 9, GSA, advised
that it was neither the policy nor the practice in Region 9 to
Tequire FPOs to report early and leave late in order to change
into and out of uniform at their places of employment. Applicable
regulations specifically permitted FPOs to travel between their
residences and their places of employment in wmiform, except for
caps and badges. From September 14, 1970, to May 25, 1972, during
which time Mr. Bush's claim arose, the pertinent regulation was
PPH, PBS P 5930.24, paragraph 20, September 14, 1970, which
‘states as follows:

"Uniforms. All full-time guard and firefighter
personnel are required to wear the prescribed uniform
while on duty. Wearing or carrying away uniform items
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duty (except shirts which must
at'individuallexpense) is cause for
action unless specific approval is
e Building Manager. When approval

of employment

and residence the badge and cap
insignia mygst

Ld
be removed." , =

Prior to this date 5 similar policy was in effect under PBS P 5930.1A,
paragraph 124, Aygyge 12, 196

3, and PBS P 5800.18A, change 19,
Januery 23, 1968’ which states as follows: .

"(3) Employees are required to wear the
" uniform only in the Performance of official duty.
This may in

clude the time in transit between home
and the plgce

of ‘emplq ent and between GSA dqty

< the régulation was changed to permit FPOs to wear
their uniforms while traveling between their residences and their
places of employment without first seeking permission to do so.
Physical Protection

: Handbook (PPH) PBS. P 5930.24, paragraph 20, -
My 25, 1972, States: ' RERCIS

"Uniforns, "All Federal Protective Officers
(FPOs) ang Suards are required to wear the prescribed
uniform whyje on duty. The uniform will not be worn
when the Olficer is off duty except when traveling
between hig residence apg place of employment. Any

unauthorizsd use of the uniform is grounds for immediate‘ ' PR
disciplina:y action."

1t 15 understocq that even for periods pricr to May 25, 1972, when

£ € regulations “Were changeg to permit wearing of the uniform

r::ze::tgrgo the Tesicence without prior per=ission, such a -
o an would have been Toutinely granted. Our : ,

‘qp e SPOTtation amg Claims Divigion, therefore, stated that absent

1t yag unable t'\ﬁi; Tecord ts. refute the ad':;':::}strative repgg;

Tess ar their-:“*nq that there was ary reguirement that

- Q -
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However, Mr. Bush claimed that memoranda written by the
Assistant Buildings Manager and the Acting Assistant Buildings
Manager in charge of the buildings in which Mr. Bush worked, in
effect required FPOs to perform preshift and postshift overtime T
. duties. The memorandum of the Assistant Buildings Manager, dated SRR
January 26, 1972, stated: SRR

VEffective iﬁmediately all uniformed G.S.A. employees
must use and maintain lockers in the G.S.A. locker
rooms. Private lockers for clothing and personal

effects are not to be maintained in shop, storage or
office space.

"A11 G.S.A. employees are to use the locker rooms to

change clothes and/or prepare to go to work or go
home.

"Employees are agaip reminded that they are .to be
in uniform and ready to go to work at the shift
‘starting time. Preparations to go home are to be
taken care of after the end of the shift period.
Foremen and supervisors must enforce this rule.”

The ‘memorandum from the Acting Assistant Buildings Manager dated
October 16, 1972, stated

"Recent changes to the Physical Protection Handbook, :
PBS P .5930.2A permit the Federal Protective Officer

to wear his uniform when travelling between his resi-

dence and place of employment® Any previous memo

from this office on that subject is hereby rescinded.

FPOs may wear their uniform to and from work prov1ded
they do not stop on the way."

Mr. Bush interpreted the above two memoranda as indicating that
Prior to October 16, 1972, FPOs were required to change into and
Out of uniform at their locker locations. The General Services
nistration, however, explains that the Assistant Buildings
§:§38§r s letter of January 26, 1972, was directed to those FPOs
Vbrk:dose to change their clothes in the building in which they
aTeay fand was intended to restrict them to the properly designated
1977 or changing, i.e., the locker rooms. Further, the October 16,
Demorandum from the Acting Assistant Buildings Manager was not

-4 -
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1ntehded to suggest that prior to October 16, 1972, wearing of
the uniform between residences and places of employment was not
allowed, but was intended as a clarification of PPH, PBS P 5930.24,
paragraph 20, May 25, 1972, supra, which for the first time - '
allowed FPOs to wear their uniforms between their residences and
places of employment without obtaining prior permission. Although
Mr. Bush places a different interpretation on the above-cited
memoranda from the Assistant. Buildings Manager and from the ,
Acting Assistant Buildings Manager, our Transportation and Claims
pivision held that the explanation offered by the GSA was reasonable,"
especially in the light of the provisions relating to wearing of '
... uniforms to and from home in the regulations cited, supra. We

~ agree with this determination. -

»

In addition, our Transportation and Claims Division held

that even if the October 16, 1972 memorandum from the Acting
Assistant Buildings Manager and the January 26, 1972 memorandum
from the Assistant Buildings Manager are construed in the manner
suggested by Mr. Bush as indicating that FPOs were required to
change their clothes at their places of employment and even if
requests to wear their uniforms in travel to and from their
residences were not perfunctorily granted, there is still no
' - entitlement to overtime since the sole authority to approve or
.~ - order the overtime work in question for FPOs within Region 9,

vas the Regional Commissioner in Region 9 and he in fact did not

authorize or approve such overtime. In this connection it was

held in BaylorWv. United States, 198 Ct. Cl. 331 (1972), on

vhich Mr. Bush relies, that even though overtime may not have
- been specifically ordered, overtime may in certain circumstances
‘ 8till be compensable. The court stated that. overtime work which
# - has been induced by the appropriately authorized superior is

- held to be authorized and pproved for purposes of .compensation . Cote e
wnder 5 U.S.C. § 5542(a).| In the instant case, the Regional o

Comnissioner has stated that it was not the policy within
. eglon 9 to require early reporting or late departure for
E' uniform-cha'nging purposes. Since it would appear, -therefore,
i :g:t the Regional Commissioner did not know of any practice to
. contrary and hence could not be held to have induced FPOs to
€POrt early or leave late in order to change into and out of
claizzms at their places of employment, our Transportation and
¥e. Busgivisio? was unable.to conclude that any overtime work by
off1c1,1 Vaz e%ther authorized or approved by the appropriate

- 4gain, we must concur.
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with respect to Mr. Bush's claim for overtime compensation
B for his lunch periods while employed at GSA, our Transportation
and Clains pivision found that Mr. Bush worked a regular 8-hour
*, gour of duty and that he ate his lunch within that period for
. ghich he was compensated. Therefore, it held that the fact that
Mr, Bush may have been on duty for periods within his regular
g-hour tour of duty during which he ate his lunch did not entitle
pim to additional compensation. We sustain this finding as well.

In sppealing the disallowance of his claim, Mr. Bush states, .
4n effect, that despite the guidelines on uniform-changing set

ut in the-Physical Protection Handbook (PPH), supra,the Buildings
‘Manager who had the authority to implement the rules in the PPH,
designed a situation in which FPOs were required to change their
“uniforms on the post. Mr. Bush also claims that the settlement
by ‘the Transportation and Claims Division gave too much credence
-to the report from GSA and he questions whether we have received
and reviewed all of the evidence submitted on his behalf. Imn
‘this regard Mr. Bush states that his time cards should be obtained
“g0 that no doubt may exist that he worked overtime. Mr. Bush also
cites a letter to him from the Acting Assistant Buildings Manager
dated October 12, 1972, which he believes proves that overtime
“work was required. -The letter states in part:.

"k % % We do agree that you have been required to
report to work some few minutes before some of
your shifts, * * *

. "Certainly we did not direct anyone to punch in

. ---- before the start of nor out after the end of their
;7 . shift. Nearly all of the PBS employees in this

- fleld office are required to be in the building

somewhat prior to their work starting time in order -

to punch in on time. Although the amount of time.

for the FPOs may average slightly more than that

f of other employees, we do not know how much more,
if .a_ny. * % %! s .

¥,

ﬂ&?,mh concludes with the assertiom that the holding in Baylor,
Aac ta:uppm::ts his claim. Mr. Bush appears to claim that the
supeq t Buildings Manager here was an appropriately authorized

i { -
Bud] OTr since the court in Baylor, supra, found that the Chief,

?ﬂthorigs Management Division, GSA Region 3, was the appropriately
zed superior in that case. :
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In support of his claim for overtime compensation for his
junch periods, Mr. Bush states that a successful grievance action
was i{nstituted against the Buildings Management on the ground
that there was a management requirement that FPOs eat lunch while
gtanding at their posts in public view. This policy was sub-
gequently changed so that FPOs were given a set time to eat lunch,
gitting out of public view but subject to emergency call. :

' As stated above, we agree with our Transportation and Claims
pivision that the letters of the Assistant Buildings Manager and
of the Acting Assistant Buildings Manager, supra, cited by
‘Mr; Bush as requiring overtime work, did not in fact require
?overpime.work and we agree with GSA's reading of the meaning of
those letters .as stated above. However, even if the letters were
to be interpreted as requiring or inducing overtime work, the
Assistant Buildings Manager and the Acting Assistant Buildings
‘Manager had no written delegation of authority to order and
approve overtime work and, therefore, there was mo proper au-
thorization existing for such overtime work. Baylor, supra;
gee also Kenneth D. Anderson et al.fv. United States, 201 Ct. Cl. 660
(1973). Therefore, even if the Assistant Buildings Manager and
the Acting Assistant Buildings Manager directed overtime work to
be performed, such work is not compensable since the direction
w48 unauthorized and it is a well established rule that the
Government can be neither bound, nor estopped by the unauthorized
acts of its agents, B-1765804 August 7, 1974. ‘

Moreover, the decision in Baylor, supra, does not support
Mr. Bush's view that the Assistant Buildings Manager or the
Acting Assistant Buildings Manager were appropriately authorized
Superiors, Baylor dealt with the overtime requirements imposed
:: guards in GSA's Region 3 and the court's findings of fact,
Di:iuging theAdetermination that the Chief, Buildings Management"
; Re 18 On, was an appropriately authorized superior in GSA's
v glon 3, are limited in application to overtime situations
’ rising in Region 3. This is, of course, to be distinguished
to 81;:; court's.findings of law which are generally applicable
din ar overtime situations existing in all regions and which
. tﬁ: we also follow here. The record before us indicates
overtige only official who had the delegated authority to authorize
: ° elo vgrk for FPOs in GSA's Region 9 was the Regional Commissioner
. ha now; - There is no evidence that the Regional Commissioner
edge of any requirement that FPOs perform such overtime -
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work. Mr. Bush actually acknowledges that the Regional Commissioner

‘did pot know of the practices being conducted by lower management

which may have required overtime work. Therefore, even if Mr. Bush
perform9d overtime work, since the Regional Commissioner did not
guthorize, approve or induce its performance, there .is no authority
in the law for payment to be made for any such overtime worked. .

e . In this connection we have not obtained time cards, as suggested
. by Mr. Bush, since they would be irrelevant on the question of
. who was competent to authorize or approve overtime.

With respect to Mr. Bush's claim for one-half hour overtime
compensation for lupch periods during which he worked or was on
_call, ‘section 6101yof title 5, United States Code, requires that
‘an agency ordinarily assign an employee to a basic administrative
workweek of 40 hours and a basic workday of 8 hours for a full-

.. time employee. Since Mr. Bush worked a straight 8-hour day there

could be no free time allotted to him during which he could have
teken his lunch. Mr. Bush's situation is to be distinguished from
the case in which 'an employee is assigned an 8-1/2 hour shift with
& half-hour lunch period. If, in the latter situation, the em-

.- ployee is on duty during his lunch period, he is entitled to

.. overtime pay for that half hour. However, the time spent by °

. Mr. Bush in eating his lunches was part of his official work

- perlods for which he was already compensated. While, as a result

of a grievance action, it was administratively. determined to allow
Mr. Bush to eat his lunches on Government time, out of sight of

- the public, this does not entitle Mr. Bush to overtime since the

lunch periods remained part of his normal 8-hour paid shifts.

‘Accordingly, upon review of all items of evidence, including
those which Mr. Bush believes we may not have seen or comsidered,

ve find that we have no alternative but to sustain the disallowance
of his claim. ~

} df@¢¢4_"

Deputy Comptroller Gemeral *
of the United States
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