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Dear Mr. Jfecy: 

>te refer to your letter of November 22, 1967, asking whether 
we see any objection to a proposed Federal Personnel Manual letter 
to c l a r i f y the application of section 550.8oU(e) of the Cotsoission's 
regulations as i t relates to the effect of Dvertime compensation 
earniKl in other employment in the computation of back oay. 

The proposed cl a r i f i c a t i o n reads as follows: 

"(e) In computing the amount of back pay due an 
employee under this section and section 3 of the Act, 
the department shall deduct the amounts earned by the 
employee from other wiployment during the period cov­
ered by the corrected nersonnel action. The depart-
lent shall include as other empl:^ent only that employ-
Tient engaged in by the employee to take the place of 
the employm«jt from which the ffltployee was separated by 
the unjustified or unwarranted cersonnel action." 

I^e intention of the proposal i s to provide for the reduction of 
the back pay otherwise due an employee who is restored foll'Owing an 
unwarranted perswinel action by only those aiwaunts that were earned 
through outside employment during the period of time corresponding 
with the period the employee would have worked i n his Oovemment posi­
tion had he not undergone such unwarranted personnel action. 

5 U.3.C. 5596 provides that the back pay otherwise due an employee 
incident to the correction of an unwarranted personnel action shall be 
reduced by "any amomts earned by hia throiMfh other employment during 
that period" (the period during whidi the unwarranted personnel action 
was in effect). Similarly, section 6(b) of the act of August 2U, 1912, 
as amended, 5 U.S.C. 652(b), which was repealed by section 5 of Public 
Law 39-330, the applicable provisions of which are now embodied in 
5 U.S.C. 5596, provided for reducing the back pay due by 'any amounts 
earned by him through other employment during such neriod". 

In construing the earlier statute our decisions consistently have 
held that the earnings from other employment that are to be excluded 
from consideration in determining by \*iat amount the back pay otherwise 
due should be reduced are those earnings which are attributible to out­
side employment in Which the employee was engaged concurrently with his 
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Government emplcyioBnt prior to the unwarranted suspension or separation. 
That is to say, only that amount ;Aicii the employee would have earned 
throun^ other employment i f he had not been suspended or separated 
properly may be excliaied from the aggregate amount earned through other 
3mplo]n9Bnt. 

la our opinion the provisions currently appearing in 5 U.S.C. 5596 
should not be construed differently from the similar provisions contained 
in the former secticm 6(b) of the act of August 2kf 1912, as amended̂  
Accordingly, we do not believe i t to be legally proper to implement your 
present regulations for the purposes indicated in your letter. 

Sincerely yours, 

FRANK H. WEITZEL 

Assistant Comptroller General 
of the IMlted States 

The Honorable John W. Macy, Jr., Chairman 
United States C i v i l Service Conmission 
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