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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES rh
WASHINGTON 25
B-140833-0.IL Arran. CEN June 2k, 1963

" -E GOPY

Director, Civil Accounting and Auditing Division

Pursuant t0 your memoranthm of May 23, 1963, we have ravieved our
position with respect to Federal perticipation towsrd utility relccation
costs in California in light of the views expressed by the General Counsel
of the Bureau of Public Roads.

The Bureau takes the view, euaent:lauy, that since there is not a
precipge stntutory farmula for deriving "any increcage in the.value of the
nev facility® far credit against the costs incurred in reloeating, there
nead not be uniformity among the various States in the application of
criteria for determining the cost of utility reloeations. The Burean's
Gencral Counsel states that in these circumstances, the Adninistrator vas
-free to select any reasonable means for determining value, including thooo
established by the laws of cach State. By way of analogy he refers to
the fact that in the case of right-of-vay acquisition, the Buresu partici-
patas in costs on the bhasis of varying State laws controlling the agcer-~
teimment of just campensation.

!

Ye cannot agree with the Dureau's position in the matter; the analogy
drawn with respect to right-of-way acquisition costs is inappropriate.
In the right-of-way situation, there is no questicn tut that payments made
by a Stete for the purchase or condemnation of property aceording to its
lavs constitute costs to that State for highway right-of-way purposes.
The controlling statutes do not in any way limit Federal participation
in such costs. In the utility relocation situation, however, the gtatute
places a specific limitation on vhat may be considered as cost for reim-
bhursement purposes. We agree that there is room for same discretion in
astablishing detailed eriteria for implementing the statutory directive.
Dut ecuch discretiom is to be exercised by the Adminigtrator and the csteb-
lighed criteria applied uniformly throughout all the States. As stated
in our carlier nemcrandum there are two limitations in section 123 of
title 23, United States Code, with respect to refubursements for utility
relocation costs: Reinmburgements cannot be made for payments in violation
of contract or 3tate law, and reimbursement cannot be made for payuents
covering an incresgse in value of the new faeility. We do not belleve that
rejmarascicnt nay be nade in any specifie case for payments covering an
incregse in value of the new fasility as determined by application of the
Adminictrator's criteria on the assuaption that other reimbursements will
be for less than the State's ontitlement under those criteria thereby

balancing out the overreimbursenents. In the first place, there c¢ounld not,
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in any event, be an offsetting underreimbursement because of the limita-
4{ion sgainat reimburseasnt of mcre than those payments allowed under Ctate
lav. Any reinmbursessnt sccording to State law could not be construed for
offset purposes as being lass than that to which the State is entitled.

In the second place, there would never be any assurance, in the abgence
of periodic accountings, thsat the statutory limitation in question, aven
as construsd by the Bursau, has bean complied with. And to make such
periodic sccountings wvould probably entall more record-kesping and admin-
istrative provlems than vould be required to offect propar reizburssment
accovding to the statutory limitations on a relocaticn by rclocation hasis
in the {irst instance.

Azeordiagly, we £ird no Lasis for modifying cur initial coacluzeion
in the matter. The Federal Highvmy Administrator chould ba advisad that
we will tske axception to any reimbursements, past and future, for utility
relocations vhich we find are in excess of the smounts allowed by so2ce
tion 123 as construed herein and in B-145833-0.M., Jovenb=r 9, 1962,

FRANK H. WEITZEL

Assistant Camptroller CGoneral
of the United States



