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£a£CTION OF BUILDINGS IN THE ABSENCE OF SPECIFIC AFFKO-
FRIATIONS. 

When the estimate.? for the Army .Tpproprintion act contained an 
item for the construction of a building for storing new pontoon 
and bridge materials, which total estimate was subsequently 
reduced without showing which items mating up the originnl 
totals were to be eliminated, .ind the appropriation act does not 
specifically provide for such building, the use of said appropria­
tion for the erection of said building is prohibited by section 37.̂ 3 
of the Revised Statutes. 

lAssistant Comptroller Uitchell to the Secretary of War, April 30, 1910. 
I am in receipt of your letter of the 25th instant, with 

request for my decision of a question therein presented, as 
follows: 

" I have the honor to transmit herewith a letter from Lieut. 
Col. W. C. Langfitt, Corps of Engineers, addressed to the 



686 DECISIONS OF T H E COMPTEOLLER. ERECTION OF BUILDINGS. 687 

Cliief of Engineers, U. S. Army, under date, of the (iUi 
instant, concerning the availability of the item contained in 
the Army appropriation act approved March 23, 1910, of 
$90,000, ' for pontoon material, tools, instruments, and suf)-
plies required for use in the engineer equipment of troops, 
including the purchase and preparation of engineer manu­
als,' toward the construction of pontoon shed for storage and 
protection of pontoon wagons and materials, etc., at Wash­
ington Barracks, D. C. 

"Attention is invited to the indorsements upon the letter 
above referred to, and in accordance with the recommenda­
tion of the Chief of Engineers, U. S. Army, as contained 
in 4th indorsement, the matter is submitted to you with 
request for decision as to M'hether, under the circumstances, 
vouchers to the full amount of the original estimate, $15,000, 
for this building, if paid by the disbursing oflicer charged 
with the construction of same, will be passed by the Treas­
ury Department." 

The letter of Lieutenant-Colonel Langfitt, referred to by 
you, states that in estimates submitted by the Engineer 
Depot, Washington Barracks, D. C , for the fiscal year 1911, 
was included an item of $15,000 for the erection of a pontoon 
shed for storage and protection of pontoon wagons, material, 
etc., and that it is desirable and necessary to construct the 
storage shed " if legally po.ssible." 

The Chief of Engineers, by indorsement of April 13, 1910, 
on Lieutenant-Colonel Langfitt's letter, states that the esti­
mates as submitted by him to the Secretary of War contained 
under " Engineer equipment of troops " an item " For con­
struction of shed for new pontoon and bridge material, which 
has heretofore been stored in the open air, $15,000;" that 
the total estimate for "Engineer equipment of troops," in­
cluding this item, was $110,250; and that by direction of the 
Secretary of War this estimate was reduced to $90,000, but 
that it is not shown which of the items making up the origi­
nal totals were to be eliminated. 

The appropriations as made by the act of March 23, 1910 
(Public, No. 102), is as follows: 

'•'•Engineer equipment of troops.—For pontoon material 
tools, instruments, and supplies required for use in the engi­
neer equipment of troops, including the purchase and prepa­
ration of engineer manuals, ninety thousand dollars." 

I t is now desired to expend on this building, if permissible," 
the full amount of the estimate for its construction. No 

contract has, it appears, been made as yet for the erection 
of said building. 

Section 3733 of the Revised Statutes provides as follows: 
" SKC. 3733. No contract shall be entered into for the erec­

tion, repair, or furnishing of any public building, or for any 
public iniprovement, which shall bind the Government to 
jDay a larger sum of money than the amount in the Treasury 
appropriated for tite specific purpose.'''' 

In 10 Comp. Dec, G85, in construing said section it was 
said: 

" The sections of the statutes (R. S., 3663, 3733, and 3734) 
above quoted have special reference to the erection, repair, 
and furnishing of new public buildings, and the making of 
new public improvements, and clearly contemplate that 
expenditures for these purposes shall he specif^ccdly appi'O-
printed for., and the new building or public improvements 
specifically authorized^ 

(See also 35 MS. Comp. Dec, 961; 19 Op. Atty. Gen., 607; 
52 MS. Comp. Dec, Jan. 28, 1910, to the Secretary of the 
Navy.) 

The appropriation made by the act of March 23,1910, does 
not specifically appropriate for a building or public im­
provement of the character which it is desired to erect, but, 
on the contrary, enumerates certain specific objects, among 
which such building is not included. 

The appropriation as made by the act of March 23, 1910, 
above quoted, is in the exact language, amounts appropriated 
excepted, as the appropriations made for many years for 
"Engineer equipment of troops." (See act of Mar. 3, 1909, 
35.Stat., 749; act of May 11, 1908, 35 Stat., 123; act of Mar. 
2, 1907, 34 Stat., 1174; act of June 12, 1906, 34 S t a t , 256.) 

I t is understood that the building is not to be of a tem­
porary character, and in view of the fact that the building 
in question is not specifically appropriated for, as required 
by section 3733 of the Revised Statutes, I am of the opinion 
that the appropriation made by the act of March 23, 1910, 
supra., is not applicable to construct said building, whether 
the same cost $15,000 or less. I have the honor, therefore, 
to answer your question in the negative. 


