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/

DIGEST ' "

Attendance at a funeral is not normally considered official
business for which an agency may pay an employee's travel
expenses. However, where the head of the agency or his
delegatee determines that there are circumstances relating
to significant activities of the agency that justify the
designation of an employee as an official agency repre-
sentative to attend a funeral, the employee may be reimbursed
travel expenses from agency funds . B-236110, Jan. 26, 1990;'
B-199526, Feb. 23, 1981; B-166141, Feb. 27, 1969;- and
B-129612, July 1, 1957, are modified.

DECISION

BACKGROUND

A certifying officer for the Bureau of Indian Affairs,^
Department of the Interiorr requests an advance decision
whether Mr. Danny H. Breuninger, an employee of the Bureau,
may be reimbursed for travel expenses incurred in attendir.9
the funeral service of a Bureau police officer who was killed
in the line of duty. Mr. Breuninger, Director of the Indian
Police Academy, was selected as the representative of the
Bureau and he was authorized official travel for this purpose
from Tucson, Arizona, to Lame Deer, Montana, and return. His
travel authorization was signed by the Acting Deputy to the
Assistant Secretary-Indian Affairs (Trust Services) . The
question arises because of prior decisions of the Comptroller
General denying travel expense reimbursement to employees for
attending a funeral.
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ANALYSIS AND CONCLUSION

Federal agencies may only authorize travel at government
expense which is for official business essential to the
purposes of the government and for accomplishment of the
agency's mission.^ Federal/Travel Regulations,
paras.' 1-1.3 (b) ,̂ -1.4 (an (Supp̂ 9, Feb. 29, 1984), incorp.
by ref., 41 C.F.R. § 101-7.003*^(1989). We have long held
that attending the funeral of a fellow employee is not
normally considered official business within the meaning of
the travel laws and regulations, and thus, an agency may not
reimburse its employees for expenses incurred/to attend the
funeral. Br2&110,'*Van- 26» 1990; B-166141,rtFeb. 27, 1969;'. , - » , . ,
and B-129&12,A\July 1, 1957. See also, Donni'e W. Daniels,
B-1.99526,l\Feb. 23, 1981, denying travel allowances to attend
the funeral of a fellow employee's son.

We think the situation in this case justifies a different
conclusion. There are situations where the attendance by an
official agency representative at a funeral may be considered
important to the mission of the agency and where an
appropriate representative would be unable to attend without
the travel being authorized at government expense. The agency
head or delegatee, in his or her discretion, may consider that
an agency representative at a funeral would serve the
governmental purposes of sustaining employee morale and
reinforcing to the agency's employees and others t-he
significance of the deceased to the agency. We would expect,
however, that before an employee is authorized to travel to a
funeral as the official agency representative, the matter
would be reviewed and the authorization made at an appropriate
level of the agency. In such a case we would not object to
the agency authorizing and paying for the travel as being for
official business.!/

\»
.In B-236110, * Jan. 26, 1990, §upra, our most recent decision
holding that reimbursement of travel expenses to a fellow
employee's funereal was not authorized, a Drug Enforcement
Administration agent was killed in the line of duty and a
field division official of the agency authorized travel of
17 employees to the funeral. In addition to the large number
of employees involved, the employees were not designated as
agency representatives at an appropriate level of the agency
and the authorization to travel to the funeral at agency
expense was contrary to agency policy and regulation.

Donnie W. Daniels, B-l 99526, Ks up ra, involved an employee's
travel to the funeral of the son of an agency employee;

I/ Compare 55 Comp. Gen. 1333^1976), concerning employees'
travel to receive non-federally sponsored honor awards.
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B-16614If supra, involved an employee's travel to the funeral
of a former agency employee; and B-129612^-July 1, 1957,
supra, concerned an agency's payment of the expenses of five
employees to travel to a funeral. It is not clear whether the
circumstances involved in any of these cases were such that
payment would be proper had the travel been authorized at an
appropriate level in the agency in order to insure appropriate
official representation at a funeral. In any event, to the
extent that these decisions conflict with today's holding,
they are modified.

In the present case the circumstances justify the designation
of an agency representative to attend the funeral.
Accordingly, since Mr. Breuninger's travel as agency
representative appears to have been properly authorized, we
have no objection to reimbursement of his authorized travel
expenses.

Comptroller General
of the United. States

Civilian Personnel
Travel

Travel expenses
Reimbursement

Official business
Determination

Civilian Personnel
Travel

Travel regulations
Applicability

.&'

B-239887




