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Dear Mr. Pleines:

This responds to your request for clarification of our prior
decisions dealing with the costs of meals and breaks at
employee's official duty stations. According to your letter,
the Social Security Administration (SSA) periodically sponsors
offsite training sessions, conferences and management seminars
where attendance by certain employees is compulsory. Often
charges for meals, coffee breaks or refreshments are incurred '
as part of the training conference or seminar. You presented
us with a number of issues regarding when the costs of meals,
breaks or refreshments are payable or reimbursable for
government and nongovernment sponsored meetings, conferences
and seminars.W We answer and discuss your queries below.

Specific statutory authority exists for the government to pay
for the meals of government personnel in travel status.
5 U.S.C. § 5702 (Supp. V. 1987). Thus, authority exists to
pay for meals for civilian personnel in travel status as long
as the total cost does not exceed the maximum per diem
allowance. See Federal Travel Regulations (FTR), para. 1-
7.1 (supp. 20, July I, 1986). See also 60 Comp. Gen. 181
(1981) . Actual subsistence expenses are also available when
such expenses are unusually high due to special or unusual
circumstances. FTR, para. 1-8.1 (Supp. 20, July 1, 1986).

IV We have assumed for purposes of the discussion that
follows that you would charge the need and refreshment
expenses against regular operating appropriations, not against
your official Representation and Reception appropriation. See
.Pub. L. 108-166, § 103 Stat. 1159, 1177 (1989). With respect
to the latter, see B-223678, June 5, 1989 and cases cited
therein.



For those employees not in travel status, it is 'well
established that in the absence of statutory authority, the -
government may not pay per diem, subsistence expenses, or
furnish free meals or refreshments to employees at their
official duty stations. See FTR, paras. 1-7.4a and 1-8.la
(Supp. 20, July 1, 1986); 65 Comp. Gen. 508 (1986); 53 Comp.
Gen. 457 (1974); 38 Comp. Gen. 134 (1958). This rule applies
even though the employees may be working under unusual
circumstances. 42 Comp. Gen. 149 (1962). The rationale is
that the cost of meals and refreshments is a personal expense
which a government employee is expected to bear from his or
her salary. 65 Comp. Gen. 738, 739 (1986). Thus, free food,
classified in some of our opinions under the generic term
"entertainment," normally cannot be justified as a "necessary
expense" under an appropriation. Id. This is not to say,
however, that there are not situations where agencies have
specific statutory authority to incur such costs or where we
have recognized limited exceptions to the general rule._2/

Our Office has recognized that the Government Employees
Training Act (Training Act) 5 U.S.C. § 4109, authorizes
agencies to reimburse necessary subsistence expenses incurred
by those who attend training programs_3/ at their duty
stations. 50 Comp. Gen. 610 (1971); B-223500, Mar. 16, 1987
(payment of meal costs not allowed); B-193034, July 31, 1979
(subsistence expenses of employees conducting training at
headquarters allowed) . With respect to the Training Act, your
letter references several of our decisions dealing with coffee
and refreshment breaks that you believe require clarification.
In one case, we approved the payment of the cost of catering

2_/ Although not directly relevant to the circumstances giving
rise to your questions, we have recognized an exception to
the general rule prohibiting the use of appropriated funds for
payment of "entertainment expenses" when it is necessary for
employees to work in extreme emergency situations involving
danqer to human life or destruction of federal property.
B-232487, Jan. 26, 1989; B-202104, July 2, 1981; 53 Comp. Gen.
71 (1973). See also 5 U.S.C. § 5706a (Supp. IV. 1986)
(subsistence and travel expenses for threatened law
enforcement personnel).

_3/ The Government Employees Training Act defines "training"
as "the process of providing for and making available to an
employee ... a planned, prepared, and coordinated program, .
course, curriculum, subject, system, or routine of instruction'
or education, in ... fiscal, administrative or other fields
which are . . . directly related to the performance 'by the
employee of official duties for the government . . . "
5 U.S.C. § 4101(4).
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services including catered coffee service at an Agricultural
Research Service sponsored conference even though employees
attending were not in a travel status. 50 Comp. Gen. 610
(1971) . However, you cite four other cases where we denied
payment for similar breaks. B-188078, May 5, 1977; B-182527,
Feb. 12, 1975; B-168774, Sept. 2, 1970; and B-159633, May 20,
1974, rev'd in part by 54 Comp. Gen. 1055 (1975) . The
principal difference between these cases is that in 50 Comp.
Gen. 610 (1971), the costs of meals and coffee breaks were
found necessary to achieve.the objectives of a training
program under the Training Act. Our review of the other cases
indicates that with one exception, B-159633, May 20, 1974,
none of the cases involved "training" as that term is defined
in the Training Act and applied in our cases. Thus, since
neither the Training Act nor any other statutory authority or
recognized exception to the general rule authorized the
expenditures in those three cases, we denied payment.

The Training Act, 5 U.S.C. § 4110 (1988), also provides the
basis for two exceptions that are not strictly limited to
training situations. The statute reads:

"Appropriations available to an agency for travel
expenses are available for expenses of attendance
at meetings which.are concerned with the functions
or activities for which the appropriation is made
or which will contribute to improved conduct,
supervision, or management of the functions or
activities."

The first exception permits payment of a registration or
attendance fee that includes a nonseparable charge for the
cost of a meal representing an incidental part of an
externally organized or sponsored conference or meeting.
64 Comp. Gen. 406, 407 (1985); 38 Comp. Gen. 134 (1958).
Further, meetings at which a registration fee is paid must
involve the functions or activities of the agency for which
the employees are working or for which agency appropriations
are made. B-210479, Dec. 30, 1983 (reimbursement denied for
-cost of CFC luncheon); .B-195045, Feb. 8, 1980.

The other meeting exception permits payment for meals where
the cost of the meal is not included in the conference or
meeting's registration fee and a separate charge is made. In
order to pay the cost of such a meal a determination must be
made that the meal is (1) incidental to the meeting, (2) that
attendance at the meal is necessary to full participation, and
(3) that the employees are not free to take meals elsewhere
without missing essential formal discussions, lectures or
speeches concerning the purpose of the meeting. Gerald
Goldberg, et al., B-198471, May 1,' 1980; see also, 65 Comp.
Gen. 143 (1985) (Goldberg test met and reimbursement allowed).
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We hasten to add that merely meeting the three part Goldberg
test cited above is not sufficient. It must also be shown
that the meal is part of a formal meeting or conference that
includes not only functions .such as speeches or business
carried on during a seating at a meal, but also includes
substantial functions taking place separate from a meal.
65 Comp: Gen. 508, 510 (1986)./ 64 Comp. Gen. 406 (1985).

Our office recently addressed whether the exceptions authorize
reimbursement of "meal" expenses incurred in connection with •
internal business meetings or conferences sponsored by
government agencies. B-230576, Aug. 14, 1989. One recent
case, for example, involved federal employees attending a
Customs Service sponsored meeting of the United States-
Bahama's working group, an interagency task force. The
employees were either within their official duty stations or
not entitled to travel expenses. In denying payment, we noted
that: ' ' •

"there is a clear distinction between the payment
of meals incidental to formal conferences or
meetings, typically externally organized or
sponsored, involving topical matters of general
interest to governmental and nongovernmental
participants and internal business or information
meetings primarily involving the day-to-day
operations of government. With respect to the

. latter, 5'U.S.C. § 4110 has little bearing

B-230576, Aug. 14, 1989; see also B-230930, Aug. 14, 1989.
Thus, we concluded that there was no basis to use
appropriated funds to reimburse the cost of meals served at
what are essentially agency business meetings.

Finally, we have determined that payment of refreshment
expenses under the Government Employees Incentive Awards Act,
5 U.S.C. §§ 4501-4506, may be allowed in certain
circumstances. In 65 Comp. Gen. 738 (1986), we held that if;
an agency determined that a reception with refreshments, in
accord with Office of Personnel Management regulations, would
materially enhance the effectiveness of its awards1 ceremony,
"the costs of those refreshments could be considered a
-"necessary expense" for purposes of the Incentive Awards Act.
Id. at 740.

In several cases our Office also allowed the use of
appropriated funds to pay refreshment or entertainment
expenses in promoting Equal Employment Opportunity
objectives. In B-199387, Mar. 23, 1982, we held the Army
could pay for samples of ethnic foods prepared and served as
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part of a celebration intended to promote EEO objectives by
increasing employee appreciation for the cultural heritage of
differing ethnic groups. See also, 60 Comp. Gen. 303 (1981).
But see, 64 Comp. Gen. 802 (1985); B-202028, May 14, 1981.

I trust the foregoing responds to your questions and is
helpful to you.

Sincerely,

G/iry L Kepplin
General nsel
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