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DIGEST

1. An employee of the Department of State owns a residence at his permanent duty
station in Washington, D.C., and also owns a residence in Geneva, Switzerland.
Whenever he performed temporary duty travel to Geneva, he occupied the residence
there. He is entitled to transportation to and from Geneva, and the meals and
incidental expenses portion of per diem, but not the lodging portion of per diem
where he did not incur any lodging costs in excess of the usual expenses of
maintaining his residence there.

2. An individual employed as a contract interpreter by the Department of State on
an as required basis has no official station other than her residence. Therefore, for
the purposes of the Federal Travel Regulation, currently 41 C.F.R. § 301-1.3(c)(4)
(1995), her residence at the time she received an assignment is the equivalent of her
official station.

3. An individual employed as a contract interpreter by the Department of State on
an as required basis owns a residence in the Washington, D.C., area, and also owns
a residence in Geneva, Switzerland. When she performed an assignment in Geneva,
she occupied the residence there. When assigned to Geneva while residing in the
Washington, D.C., area, she is entitled to transportation to and from Geneva, the
meals and incidental expenses portion of per diem, but not the lodging portion of
per diem where she did not incur any lodging costs in excess of the usual expenses
of maintaining the residence there. However, when she was living at her residence
in Geneva upon receiving an assignment, her Geneva residence became her official
station for the purpose of that assignment; therefore, she is not entitled to per diem
while on that assignment in Geneva nor to any transportation at government
expense between Geneva and Washington at the completion of that Geneva
assignment.
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DECISION

This decision responds to a request from the Acting Inspector General of the

United States Arms Control and Disarmament Agency (ACDA)." The issue is
whether two individuals who own a residence at a temporary duty location overseas
and resided there while performing that duty, are entitled to per diem. As
discussed below, partial per diem may be paid in certain circumstances.

BACKGROUND

Mr. Dimitri Arensburger, a staff interpreter employed in the Language Services
branch of the Department of State, is officially stationed in Washington, D.C. His
wife, Mrs. Eugenia Arensburger, is employed as a contract interpreter with the same
branch of the Department of State; but, since she is not a regular employee of the
federal government, she has no official duty station.

Mr. and Mrs. Arensburger own a residence in the Washington area, which they
purchased in 1977. They also own a residence in Geneva, Switzerland, which they
purchased in 1978. Whenever either or both of them receive an assignment in
Geneva, they occupy their residence in Geneva.

When Mr. Arensburger received a temporary duty assignment to Geneva, his travel
would usually begin at Washington, D.C., his permanent duty station, but that was
not necessarily the case with Mrs. Arensburger. When her services as a contract
interpreter were required in Geneva, she occasionally began her assignment travel
from her residence in the Washington, D.C. area. However, there were other times
when Mr. Arensburger traveled to Geneva on official business that she simply
accompanied him at personal expense. After they arrived in Geneva, and occupied
their residence there, occasionally she was asked to serve as an interpreter in
Geneva under her basic ordering agreement with the Department of State.

During the period October 1, 1986, to September 30, 1990, Mr. and Mrs. Arensburger
were on assignment in Geneva 7 times and 6 times, respectively, and submitted 13
travel vouchers claiming the maximum per diem authorized for Geneva. Each of
these vouchers was approved and payment was made to the Arensburgers. Of the
amount paid, approximately $33,000 represented the lodging portion of the per diem
for Geneva, even though Mr. and Mrs. Arensburger were living in their own
residence there.

'Mr. John C. Payne
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The question raised is whether Mr. and Mrs. Arensburger are entitled to full

per diem while on assignment in Geneva. In this regard, the ACDA advises that in
1983, a question was raised in the Department of State concerning the entitlement
of a contract interpreter to receive per diem while on assignment where the
location of the assignment is at or near the individual's residence. A legal opinion
dated January 17, 1983, prepared by the Office of the Legal Advisor, Department of
State, concluded that an individual who is under contract with the Department of
State and who resides at the location of his/her assignment, even at an overseas
location, is not entitled to per diem because he or she did not have to perform
travel beyond the commuting distance from that residence. By memorandum dated
May 26, 1993, Mr. A. Richard Richstein, ACDA Office of General Counsel, concluded
that the earlier position expressed in the Department of State legal opinion was
proper.

OPINION

Title I of Public Law 99-234%, amended 5 U.S.C. § 5702 (1988) to establish the type
of reimbursement system to be used by federal agencies for all travel by federal
employees within and outside CONUS, including foreign areas. Pursuant to that
authority, Part 1-7 of the Federal Travel Regulations (FTR)? was amended in part to
establish a worldwide per diem system as the predominant travel reimbursement
system.

Section 1-7.2c of the FTR' provided that, for civilian travel to foreign areas outside
the United States and its possessions, the per diem rate may not exceed the rate
prescribed in the Standardized Regulations (Government Civilians, Foreign Areas).
Reductions in those rates were authorized under section 1-7.7 of the FTR® to insure
that the per diem paid is not in excess of that required to meet the employee's
necessary subsistence expenses. The rule is currently stated in 41 C.F.R. § 301-7.12
(1995), as follows:

99 Stat. 1756, Jan. 2, 1986.

°FTR Supp. 20, May 30, 1986, Incorp. by ref., 41 C.F.R. § 101-7.003 (1986). See also
FTR Supp. 24, July 15, 1987, for travel performed on or after August 1, 1987, and
41 C.F.R. Part 301-7 (1989) for travel performed on or after May 10, 1989.

‘See 41 C.F.R. § 301-7.3(c) (1995), for travel performed on or after May 10, 1989.

°See 41 C.F.R. § 301-7.7, for travel performed on or after May 10, 1989, currently
found at 41 C.F.R. § 301-7.12 (1995).
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"An agency may, in individual cases or situations, authorize a reduced

per diem rate under certain circumstances such as when . . . the per diem
costs to be incurred by the employee can be determined in advance. In
exercising its responsibilities outlined in § 301-7.2(b), the agency should
consider any known factors that will cause the traveler's per diem expenses
in a specific situation to be less than the applicable maximum rates . . . ."

The FTR provision in § 301-7.2(b), cited in the above quotation, provides that it is
the involved agency's responsibility to allow per diem only as justified by the
circumstances and to consider known arrangements showing that lodging at the
temporary duty location can be obtained without cost, particularly where repetitive
travel or extended stays are involved. With regard to extended stays, FTR

para. 1-7.7¢® specified that when lodging or meals can be obtained at a lower cost,
"the per diem rate should be reduced accordingly."

In Bornhoft v. United States, 137 Ct. Cl. 134 (1956), the Court of Claims held that
the only subsistence expenses incurred by an employee that properly may be
reimbursed are those expenses which are incurred by reason of travel and are in
addition to the usual cost of maintaining the employee's own table and place of
abode. Thus, where an employee travels to a temporary duty location where he or
she owns a residence and stays in that residence while performing temporary duty,
we have uniformly denied reimbursement for lodging expenses.”

In Mr. Arensburger's case, it appears that he began his temporary duty assignments
to Geneva from his official duty station, Washington, D.C. Based on our decisions,
therefore, he is entitled to transportation to and from Geneva, and the meals and
incidental expense (M&IE) portion of his per diem, but he is not entitled to the
lodging portion of per diem for any day he stayed in his residence in Geneva while
performing temporary duty there.

As to Mrs. Arensburger, she is not a federal employee. She is under contract with
the Department of State to provide interpreter services on an as required basis.
Article 1 of the additional terms and conditions of her "Basic Ordering Agreement,"
specifies that she is an independent contractor and, thus, for the purposes of her
entitlement to per diem, she has no official duty station, as that term is defined in

See 41 C.F.R. § 301-7.7(c) for travel performed on or after May 10, 1989, currently
found at 41 C.F.R. § 301-7.12(b) (1995).

"Sanford O. Silver, 56 Comp. Gen. 223 (1977); Burney P.C. Boote, B-189623, Mar. 2,
1981; Danny Sarine, B-201894, Feb. 23, 1982; Durel R. Patterson, B-211818, Feb. 14,
1984. Cf. James H. Quiggle, B-192435, June 7, 1979.
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FTR para. 1-1.3c(1).® Therefore, for the purpose of the travel regulations, the place
where she resides when she receives her assignments is the equivalent of her
official station.

Article 5 of the additional terms and conditions to her agreement states further that,
in the event that the Contractor is required to travel beyond commuting distance
from the area of her residence in connection with the services contracted for under
the agreement, travel shall be allowed in accordance with the Standardized
Government Travel Regulations, as amended, and per diem shall not exceed the
maximum allowable under those regulations. Article 5 further provides that, when
on assignment outside the continental United States, the contractor will be allowed
the established per diem rate prescribed for the area in the Standardized
Regulations (Government Civilians, Foreign Areas), if such rate is higher than the
rate otherwise authorized for the assignment.

This authorization is subject to the same limitations and restrictions applicable to
government employees traveling under the same circumstances. Therefore, when
Mrs. Arensburger received an assignment to Geneva while living in her residence in
the Washington area, her basic travel, transportation and per diem entitlement is
subject to the same limitations as those applicable to Mr. Arensburger. However, if
she was living in her residence in Geneva when she received an assignment there,
her Geneva residence became her official station for the purpose of that assignment
and she is not entitled to per diem while on that assignment nor to any
transportation at government expense between Geneva and Washington at the
completion of such assignment.

/s/Seymour Efros
for Robert P. Murphy
General Counsel

*Incorp. by ref., 41 C.F.R. § 101-7.003(1981). See 41 C.F.R. § 301-1.3(c)(4) for travel
on or after May 10, 1989.
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