
Matter of: John Wessels

Comptroller General

of the United States

Washington, D.C. 20548

Decision

L
A

R
ENEGRELLORTP

M
O

C

O
F

T

H
E

UN IT ED S TA
T

E
S

File: B-265874

Date: May 22, 1996

DIGEST

Generally, where an agency promptly notifies an employee of an overpayment, the
employee is precluded from relying on the accuracy of the payment to his detriment
and waiver is not appropriate since collection of the payment would not be against
equity and good conscience despite the absence of fault on the part of the
employee. In this case the agency notified employee within 3 weeks of the error. 
Moreover, employee had notice prior to submitting his voucher that the original
travel orders were erroneous. Waiver is denied.

DECISION

The Chief, Travel Division, Defense Finance and Accounting Service (DFAS),
requests reconsideration of our settlement certificate Z-2942616-050, July 28, 1995,
which denied the waiver request of Mr. John Wessels. For the reasons stated
hereafter, we affirm our denial of the waiver request.

BACKGROUND

On January 27, 1994, Mr. Wessels was issued travel orders authorizing a permanent
change of station move from Kentwood, Michigan, to Buffalo, New York. In
connection with his move, Mr. Wessels was authorized the shipment and storage of
his household goods. While the orders did not indicate the method of shipment, the
estimated cost shown on the orders is based on the commuted rate. Mr. Wessels
states that he was told by his regional personnel office that he would be reimbursed
shipment of household goods under the commuted rate method. Mr. Wessels
shipped his household goods on June 30, 1994, choosing to ship them himself; his
actual expenses were $924.75.

Mr. Wessels' orders were amended on July 1, 1994, to limit the shipment of his
household goods to his actual expenses, not to exceed the cost by government bill
of lading (GBL). He received the amended orders on July 6 or 7. Mr. Wessels
submitted his travel voucher on July 9, 1994, seeking reimbursement for $4,988.62
under the commuted rate.
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In mid-September 1994, DFAS reimbursed him $4,988.62 under the commuted rate
believing it was unable to retroactively modify his orders merely to limit
reimbursement. In early October 1994, DFAS determined that Mr. Wessels' orders
were properly amended to limit his reimbursement to his actual expenses, based on
the conclusion that the failure to conduct a cost comparison at the time the orders
were issued justified a retroactive modification of the orders. DFAS concluded
Mr. Wessels had received $4,063.87 in excess of his proper entitlement; he then
requested waiver of this amount. 
 
We denied the waiver request on the basis that, for a waiver of an erroneous travel
advance to be appropriate, it must first be shown that the employee spent the
amount erroneously paid in reliance on the erroneous orders. DFAS requests
reconsideration stating that this case does not involve an erroneous travel advance,
but instead is an instance of an erroneous payment of travel entitlements where the
requirement that the erroneously paid amount actually be spent does not apply. 
While DFAS is correct on this point, we deny the waiver on other grounds.

ANALYSIS AND CONCLUSION

Title 5 U.S.C. § 5584 (1995) provides authority for the waiver of a claim of the
United States against a person which arises out of an erroneous payment of pay and
allowances including travel, transportation, and relocation expenses and allowances. 
Waiver is permitted only when the collection of the claim would be against equity
and good conscience, and not in the best interest of the United States. In this case,
Mr. Wessels' original travel orders were silent as to the method of shipment for the
household goods. The Joint Travel Regulations (JTR), Vol. 2, Para. C8001-4c(3),
amended October 1, 1990, include a mandatory policy that a cost comparison be
made between the cost of shipment by the GBL method and by the commuted rate
method. Under the regulations, the more economical method will be used if the
cost difference exceeds $100. A cost comparison was not performed before
issuance of Mr. Wessels' original orders. This omission required modification of the
travel orders to specify the shipment method authorized. See Steven B.  Wirth,
B-249337, May 6, 1993. The result of the cost comparison identified GBL as the
least expensive method of shipment. The reimbursement of $4,988.62 under the
commuted rate after the cost comparison was made and the orders amended was
an erroneous payment.

Mr. Wessels was reimbursed $4,988.62 when his actual receipted expenses totalled
$924.75. The difference of $4,063.87 may be considered for waiver under 5 U.S.C.
§ 5584 (1995).

We have held that where an agency's prompt notification of an overpayment to an
employee precludes him from relying on the accuracy of the payment to his
detriment, waiver is not appropriate since collection of the payment would not be
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against equity and good conscience despite the absence of fault on the part of the
employee. See Richard C.  Clough, 68 Comp. Gen. 326 (1989). In this case the
agency notified Mr. Wessels within 3 weeks of the error. Moreover, he had notice
prior to submitting his voucher that the original travel orders authorizing the
commuted rate were erroneous.

Accordingly, we affirm our denial of Mr. Wessels' waiver request. 

/s/Seymour Efros
for Robert P. Murphy
General Counsel 
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