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DIGEST

1. A transferred employee who rented the house he eventually purchased is not
entitled to temporary quarters subsistence expenses (TQSE) for the rental period. 
The record shows that the residence was offered to the employee for "rent or
purchase"; that the employee rented it pending arrangements to sell his old house
and seek financing; and that, while the employee continued to look at other houses
during the rental period, he did so as a precaution in the event he was unable to
purchase the house. These facts support the agency's determination that the
employee moved into the house with the intention of occupying it permanently.

2. A transferred employee was given an advance of travel funds which included
funds for TQSE. The employee became indebted for TQSE because he failed to
meet the legal requirements for payment of those expenses, and not because of an
erroneous authorization. Therefore, the advance for TQSE does not constitute an
erroneous payment subject to waiver under 5 U.S.C. § 5584 (1994).

3. A transferred employee was erroneously authorized relocation expenses for his
aunt and 22-year-old daughter, and was given an advance for those expenses. It
appears that the employee spent the advance in reliance on the erroneous orders
and, consequently, his indebtedness is subject to waiver. The case is remanded to
the agency for computation of the debt that may be waived.

DECISION

Mr. Reginald Cutter, a civilian employee of the Department of the Army, appeals our
Claims Group settlement, Z-2869511, Feb. 8, 1995. The settlement denied a portion
of Mr. Cutter's temporary quarters subsistence expenses (TQSE), and disallowed
relocation expenses for Mr. Cutter's aunt and 22-year-old daughter. We affirm our
Claims Group's determination, and hold that Mr. Cutter's indebtedness for TQSE is
not subject to waiver. However, since the employee spent funds advanced for his
aunt's and daughter's relocation expenses in reliance on erroneous orders, his
indebtedness for those expenses may be waived.
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BACKGROUND

Mr. Cutter was authorized relocation expenses, including 60 days' temporary
quarters subsistence expenses (TQSE), for his transfer from the Sacramento
(California) Army Depot to a position with the Department of the Navy in Norfolk,
Virginia. The travel orders authorizing relocation expenses for Mr. Cutter's family
erroneously included his aunt and 22-year-old daughter.

Upon arriving in Norfolk on July 27, 1993, Mr. Cutter and his family moved into a
hotel. On August 18, 1993, the Cutters moved into a house at 200 Marsh Quay in
Chesapeake, Virginia, and entered into a lease for a month-to-month rental ending
on December 15. Mr. Cutter states that:

"The property known as 200 Marsh Quay was available for rent or
purchase. The  property  was  accepted  for  rent  or  purchase,  contingent
on  the  sale  of  property  in  Sacramento  and  securing  financing,  Aug.  93. 
We accepted the offer of renting, but did not accept household goods
because there was no guarantee of our California property being sold
immediately, and being able to secure financing for purchase in
Virginia . . . " [Emphasis added.]

Mr. Cutter states that he rented furniture for the house and continued to keep his
household goods in storage. He further states that the house was never taken off
the market, and that twice during the rental period he was given 30-day notices to
vacate the house because other parties had expressed interest in buying it. Also,
Mr. Cutter states that he and his family continued to look at other houses during
the rental period. A letter from Mr. Cutter's realtor states that he continued to
show the Cutter's other houses from August to December 1993, "in case our
contingency contract fell through on 200 Marsh Quay."

On October 20, 1993, the agency extended Mr. Cutter's TQSE eligibility for another
60 days. On November 1, 1993, Mr. Cutter signed a contract for the purchase of the
Marsh Quay house, which was contingent on the sale of his old residence and his
ability to secure financing. He settled on the contract on December 13, 1993.

The agency denied Mr. Cutter TQSE for the period he was renting the house,
finding that he had not demonstrated an intention to occupy it on other than a
permanent basis. In addition, the agency denied all expenses for Mr. Cutter's aunt
and 22-year-old daughter because they did not qualify as eligible dependents for
relocation expense purposes. As a result, the agency determined that Mr. Cutter
was indebted for $17,195, the amount by which his travel advance exceeded his
allowable expenses.
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The Defense Finance and Accounting Service, and subsequently our Claims Group,
agreed with the agency and disallowed Mr. Cutter's claims. Mr. Cutter now appeals
the denial of TQSE and requests that we consider waiving those expenses, as well
as the relocation expenses that were erroneously authorized for his aunt and
daughter.

OPINION

Temporary  Quarters  Subsistence  Expenses

A transferred employee may be allowed subsistence expenses when the occupancy
of temporary quarters is determined to be necessary. 5 U.S.C. § 5724a(a)(3) (1994);
Joint Travel Regulations (JTR), vol. 2, chapter 13. The JTR further provides that:

"[O]ccupancy of temporary quarters that eventually become the
employee's permanent residence shall not prevent payment of
temporary quarters allowance if the employee shows satisfactorily that
the quarters occupied were intended initially to be only temporary. In
making this determination, the DOD [Department of Defense]
component concerned should consider factors such as: the duration
of the lease, movement of household goods into the quarters, type of
quarters, expressions of intent, attempts to secure a permanent
dwelling, and the length of time the employee occupies the quarters." 
2 JTR para. C13000.

By its terms, the JTR commits to the agency's judgment determinations of whether
an employee has provided satisfactory evidence of an intent to occupy quarters on
only a temporary basis. The agency's determination that the evidence is insufficient
to show such an intent will not be overturned by our Office unless it lacks any
reasonable basis in the record and thus constitutes an abuse of discretion. 
Richard A.  Alschuler, 71 Comp. Gen. 389 (1992); Roland R.  Leaton, B-261168,
July 18, 1995.

In this case, the agency appears to have made an appropriate determination based
on the factors cited in the regulations. While Mr. Cutter rented the house on a
short-term, month-to-month basis, the record suggests that at the time he began
renting the house in August 1993 he was also contemplating its purchase. As noted
previously, Mr. Cutter states that he "accepted [the house] for rent or purchase,
contingent upon the sale of property in Sacramento and securing financing, Aug.
93." Further, the statement from Mr. Cutter's realtor indicates that he continued to
show houses to the Cutters from August to December 1993 as a precaution, in the
event they were unable to purchase the Marsh Quay house.
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The fact that Mr. Cutter received 30-day notices to vacate the house does not, in
our view, change the nature of his occupancy, particularly since there is no
evidence that he moved out in response to the notices. Furthermore, while
Mr. Cutter continued to keep his household goods in storage, the absence of
household goods does not in itself show an intention to reside in quarters
temporarily. See, e.g., Stephen A.  Webb, B-211004, May 23, 1983 ("[I]t is occupancy
of the quarters, not their unrestricted or comfortable use, which is controlling."). 
Accordingly, we find no basis to disturb the agency's determination that Mr. Cutter
was occupying permanent quarters from August 18 to December 13, 1993, and,
therefore, he may not be allowed TQSE for that period.

As noted above, Mr. Cutter requests waiver of his indebtedness for the portion of
his travel advance covering TQSE during the rental period. Under 5 U.S.C. § 5584
(1994), the Comptroller General may waive an employee's indebtedness for travel or
relocation expenses only if the debt arises from an "erroneous payment." In this
case, Mr. Cutter became indebted for TQSE because he failed to meet the legal and
regulatory requirements for the payment of such expenses, and not because of any
administrative error in the authorization of TQSE. Consequently, Mr. Cutter's
indebtedness for TQSE did not arise from an erroneous payment and may not be
considered for waiver. Sandra J.  Samuels, B-226015, Apr. 25, 1988.

Relocation  Expenses  for  Relatives

As noted previously, Mr. Cutter was erroneously authorized relocation expenses for
his aunt and 22-year-old daughter. The applicable regulations allow such expenses
only for an employee's immediate family members, which do not include aunts
under any circumstances and include children over 21 years of age only if they "are
physically or mentally incapable of self-support." 2 JTR app. D.

The fact that Mr. Cutter was erroneously authorized relocation expenses would not
provide a basis for payment of a subsequent claim, since the government is not
bound by the erroneous acts of its agents. Karla  Heerman, B-260861, Aug. 8, 1995. 
However, since the agency is attempting to recoup the amounts it advanced to
Mr. Cutter for these expenses, we may consider whether collection of the debt may
be waived.

Under 5 U.S.C. § 5584, an employee's indebtedness for an erroneous payment of
relocation expenses may be waived if collection "would be against equity and good
conscience and not in the best interests of the United States" and there is no
indication of "fraud, misrepresentation, fault, or lack of good faith" on the
employee's part. As a general rule, we presume that an employee who incurs
expenses erroneously authorized by travel orders has done so in reliance on those
orders and, providing the claim meets the other criteria noted above, we will waive
the resulting debt. Mary F.  Lopez, B-236856, Dec. 15, 1989; Darlene  Wyrick,
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68 Comp. Gen. 462 (1989). In both of the cited cases, we waived debts resulting
from travel orders erroneously authorizing relocation expenses for nondependent
adult children.

In this case, we find that Mr. Cutter meets the requirements for waiver. There is
nothing in the record to indicate that Mr. Cutter misled the agency as to the
identities of either relative; in fact, the orders themselves clearly state the
daughter's birth date and the aunt's relationship to the employee. Therefore, we
may presume that Mr. Cutter incurred relocation expenses for his aunt and daughter
in good faith reliance on his travel orders, and his resulting indebtedness may be
waived.

While we conclude that waiver is appropriate in this case, the record does not
permit a determination of the dollar amount that is subject to waiver. Accordingly,
we are remanding the case to the agency for calculation of the amount of relocation
expenses that Mr. Cutter would have been entitled to receive for his aunt and
daughter had they qualified as members of his immediate family. If the amount is
$1,500 or less, the agency may waive its collection pursuant to 5 U.S.C. § 5584; if it
is higher, the matter should be returned to us for waiver.

Accordingly, we affirm our Claims Group's determination that Mr. Cutter is not
entitled to TQSE for the period August 18 to December 13, 1993, and hold that his
indebtedness for those expenses may not be waived. Mr. Cutter's indebtedness for
relocation expenses incurred on behalf of his aunt and daughter is remanded to the
agency for calculation of the amount subject to waiver.

/s/Seymour Efros
for Robert P. Murphy
General Counsel
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