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United States
General Accounting Office
Washington, D.C, 20348

OfNce of the General Counse!

B-277033

June 27, 1997

Lieutenant Colonel Gregory C. Dempsey

Chief, Resource Management Division

Headquarters, U. S, Army Medical Department Activity
Fort Knox, Kentucky 40121-5520

Dear Colonel Dempsey:

This is in reply to your May 6, 1997, memorandum (MCXM-RMB-B (37)} to the
Comptroller General of the United States requesting a ruling whether appropriated
funds may be used to pay for military physicians' state licenses and Drug
Enforcement Administration (DEA) certifications.’

You state that due to a decrease in manpower and funding, the Medical Department
Activity Commander at Fort Knox wishes to utilize an external partnership with a
local community hospital. You explain that the Commander considers entering into
such a partnership essential to maintain the military physicians' surgical skills, and
it would permit patient care and follow-up to eligible beneficiary groups that would
otherwise be referred to a private physician,

You state that to enter into this partnership would require the military physicians to
obtain Kentucky state licensure and DEA certification at a cost of $250 and $210,
respectively. The Commander would like to use appropriated funds to pay these
costs since it appears to be in the best interest of the Fort Knox Medical Activity

'Accountabie officers and heads of agencies are entitled to request a decision of the
Comptroller General on a question involving a request for payment from
appropriated funds for which they are resporsible. 31 U.S.C § 35629. Since we are
uncertain as to whether you are an accountable officer, we are not issuing a
Comptroller General's decision on your request at this time. However, we are
providing information for your assistance.
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and the eligible beneficiaries of the medical care. You also state that the
Commander plans to institute necessary internal controls to insure that the
physicians whose fees are paid from appropriated funds for the purpose of the
partnership will not be permitted to use the licensure and certification for personal

gain,

We have long held that it is the duty of an officer or employee of the government to
qualify himself for the performance of his official duties, and therefore, generally,
individuals must bear the cost of obtaining professional licenses and certifications
as a personal expense. 22 Comp. Gen, 460 (1822); 46 Comp. Gen. 635 (1867); 61
Comp. Gen, 357 (1982); B-210622, Dec. 15, 1983; and B-260771, Oct, 11, 1995, We
did make an exception to this rule and allow reimbursement to military members
for the cost of a license or certification necessary to perform environmentally
sensitive tasks, such as pesticide application or asbestos removal, where Federal
law expressly requires the agency to comply with applicable state and local
environmental requirements. 73 Comp. Gen. 171 (1994). However, that decision
specifically noted that appropriated funds are not available 1o cover licensing
requirements ol professional personnel such as teachers, accountantis, engineers,
lawyers, doctors, and nurses.

In accordance with these principles, we have held that without specific statutory
authority, appropriated funds are not available to pay the costs of additional
licensing or certification requirements placed on a professional officer or employee
to perform his or her official duties, See, for example, 46 Comp. Gen. 695 (1967),
concerning state license fees imposed on Public Health Service medical doctors
detailed to state or local health agencies; 47 Comp. Gen. 116 (1967), concerning fees
imposed on government attorneys for admission te practice before a particular
United States Court of Appeals in representing the government; and 49 Comp. Gen.
450 (1970), concerning a state medical licensure fee paid by an Air Force doctor
who, as part of his Air Force residency training, was assigned to a university
hospital in Louisiana where he was not licensed.

In the case involving the Air Force officer, 40 Comp. Gen. 450, cited above, we also
noted that the Louisiana constitutional provision requiring the license for which the
officer was assessed the fee, specifically exempted commissioned physicians and
surgeons of the Army, Navy and Public Health Service, practicing in the discharge
of their official duties. Wea stated that this provision was consistent with the
principle set forth in a U.S. Supreme Court decision, Johnson v. Marvland,

254 U.S. b1 (1920), that instruments of the United States are immune from state
control in the performance of their federal duties. Thus, we stated that if it could
be considered that doctors assigned to the university hospital under the Air Force
residency program were performing their official duties as active duty military
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officers, it would appear that they were exempt from the state licensure
requirements. See also 47 Comp. Gen. 577 (1968).

We note that the Kentucky statute requiring physicians to be licensed and the
federal regulations requiring DEA certification to administer controlled substances,
both exempt commissioned medical officers of the Armed Forces engaged in their
official duties. See Ky. Rev, Stut. Ann. § 311,660 (Baldwin 1991); and 21 C.F.R.

§ 1301.25. Thus, if the military physicians in the situation you present are
considered to be performing their official military duties under the proposed
partnership, it would appear that they would be exempt from the licensure and
certification requirements for which the fees are charged, similar to the situation
noted in 49 Comp. Gen. 460, supra.

In any event, based on the limited facts you have furnished, under the precedents
cited above, without statutory authority, there appears no basis to use appropriated
funds to pay the fees in question.

Sincerely yours,

Gary L. Kepplinger
Associate General Counsel
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