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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE

WASHINGTON, D.C. 20548

OFFICE OF GENERAL COUNSEL

B-223134, B-223139 June 2, 1986

Mr. Clyde E. Jeffcoat
Principal Deputy Commander
U.S. Army Finance and Accounting Center
Department of the Army
Indianapolis, Indiana 46249

Dear Mr. Jeffcoat:

This responds to two separate requests that we relieve
two Army Finance and Accounting Officers and one Officer's
deputy under 31 U.S.C. § 3527(c) from liability for improper
payments made from their accounts. We have consolidated these
requests because they each involve a substantially identical
fact situation. As discussed below, your submissions provide
the necessary elements for relief, and we grant relief in each
case.

In both cases, a Treasury check was issued to an Army
member or civilian employee. Shortly thereafter, in each case,
the payee represented to Army disbursing officials that the
check had not been received. A stop payment order was then
placed on each check and a replacement check was issued to the
payee. In each instance, both the original check and the sub-
stitute check were successfully negotiated by the payee and
paid by the Treasury.

it appears that the request for stop payment and the
issuance of a substitute check in these cases were within the
bounds of due care as established by Army Regulations. See
AR 37-103, paras. 4-161, 4-162 and 4-164. There was no indica-
tion of baa faith on the parts of the disbursing officers and
it appears that adequate collection efforts are now being
made. Accordingly, we grant relief in the following cases.

Amount of
GAO # Accountable Officer Dup. Payee Loss

B-223134 MAJ W.V. Anderson Mr. Gary Q. Ponds $113.24
CPT Anthony A. Maggio (Deputy)

B-223139 COL L.A. Emerson Ms. E.A. Medwedeff $361.67



B-223134, B-223139

Although we have granted relief to the aisbursing officers
in these cases, we do not think that the Army's collection pro-
cedures, taken together, meet the diligent claims collection
requirement of 31 U.S.C. § 3527(c). In one case it took Army
almost 15 months and in the other case over 9 months to refer
these losses to your Collection Division. As we previously
indicated, to you, for debit vouchers dated after June 1, 1986,
where the payee has left the Army or its employ, we will no
longer grant relief if Army delays more than 3 months in for-
warding the debt to your Collection Division. However, since
these cases occurred prior to that date, we will not deny
relief here.

Sincerely yours,

(Mrs.) Rollee H. Efro's
Associate General Counsel
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