
V UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE

WASHINGTON, D.C. 20548

April 23, 1981
OFFICE OF GENERAL COUNSEL

B-197333

Mr. Robert M. Schabert
2045 Oxford Street
Sacramento, California 95815

Dear Mr. Schabert:

This is in response to your letter of October 10,
1980, and our interim, letter of January 22, 1981, regarding
B-197333, April 23, 1980. In your letter you indicated your
belief that the decisions relied on in B-197333 to support
the disallowance of your claim for backpay do not have a
bearing on your claim.

Available records reflect that you filed a claim which
was received by the General Accounting Office on January 25,
1979. As stated in B-197333 and indicated in our Claims
Division's Settlement Certificate Z-2813603, issued June 26,
1979, because of the statute of limitations, 31 U.S.C. §§ 71a
and 237, only that portion of your claim which accrued after
January 25, 1973, is eligible for consideration.

In your claim you requested backpay based on
B-183086, December 5, 1975. This is the same decision
which was referred to in B-197333 by its published name:
Turner-Caldwell, 55 Comp. Gen. 539 (1975), affirmed 56 id.
427 (1977). As indicated in B-197333 the Turner-Caldwell
decision does not apply to or have a bearing on your case.
That decision applies to employees who have been detailed
to established higher grade positions. It does not apply
to positions that are wrongly classified, and the record in
your case indicated that you were performing duties which
may have been wrongfully classified for all or part of the
period of your claim.

As was stated in B-197333 the general rule which
applies to Federal employees is that an employee is
entitled only to the compensation of the position to which
he is appointed. This is true regardless of the duties he
performs and includes situations where an employee performs
duties that are wrongfully classified in that they should
be classified at a higher grade. Unfortunately there is
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no monetary remedy to compensate an employee for the period
that he has worked under a job description which was wrong-
fully classified. The corrective action available in such
situations, and the one which you followed, is to request
that the position be reclassified. Only after a position
is reclassified at a higher grade is an employee entitled
to be promoted to and paid the salary of the higher grade.
In such situations the employee's duties often do not
change. Nonetheless, there is no entitlement to backpay.

With regard to your inquiry regarding the Supreme
Court, the Supreme Court ruled on this matter in Testan v.
United States, 424 U.S. 392 (1976), and held thatne-ither
the Back Pay Act, 5 U.S.C. § 5596, nor the Classification
Act, 5 U.S.C. §§ 5101-5115, creates a substantive right to
backpay based on a period of wrongful classification. A
copy of Testan is enclosed.

Sincerely yours,

Edwin J. nsma
Assistant General Counsel

Enclosure
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