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GAO
United States General Accounting Office Office of
Washington, DC 20548 General Counsel

In Reply& 7 at / ~ O*/grse Af, Refer to: B-197877 (HID)

v /f w November 2b, 1980

Mr. Paul J. Comeaux
Supervisory Firefighter
Naval Support Activity, Mare Island
Vallejo, California 94592 Oc tbo/
Dear Mr. Comeaux:

We refer to your letter dated January 31, 1980, A6CrOO"1O9
which was forwarded to our Office by the Naval Supply
Center, Oakland, California, requesting that our Office
review the correctness of the computation of monies due
you as the result of overtime you have worked as an em-
ployee of the Naval Support Activity, Mare Island,
Vallejo, California.

The record indicated that during the pay period
ending December 2, 1978, you performed 25 hours of
authorized overtime duty as a result of attending
required supervisory training. Both you and your
agency, the Naval Supply Activity, agree on the number
of hours of overtime that you have worked and that you
are a nonexempt employee under th 'Fair Labor Standards
Act (FLSA). Nevertheless, it is your position that the
agency is not computing correctly the amount of money
owed to you using the procedures provided in Federal
Personnel Manual 1,AM) Letter 551-5, January 15, 1975.

Attachment 2,Vpage 5, of FPM Letter 551-5, states
the following regarding the computation of FLSA overtime.

"An employee's regular rate of pay
must first be determined in order to
compute his overtime pay entitlement
under the FLSA. Section 7(e) of the
FLSA requires inclusion in the 'reg-
ular rate' of 'all remuneration for
employment paid to, or on behalf of,
the employee' except for certain
specific exclusions. Premium pay
on an annual basis for regularly
scheduled standby duty (5 U.S.C.
§ 5545(c)(1)) and premium pay on an
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annual basis for administratively
uncontrollable work (5 U.S.C.

'o• 5545(c)(2)) do not aualify as
statutory exclusions from the 'reg-
ular rate' and therefore, they are
included in computing an employee's
total remuneration.

"The employee's hourly 'regularly
rate' is then determined by dividing
the employee's total remuneration
for employment in any work period by
the total number of hours in the em-
ployee's tour of duty under the FLSA
(all hours actually on duty including
scheduled and unscheduled periods).

"Regular Rate = Total Remuneration for the Work Period
Tour of Duty"

Following the method of computation for determining
overtime under FLSA for firefighters at Attachment 4,
page 2, of FPM Letter 551-5, your compensation under
FLSA is computed as follows:

A. Tour of duty

Scheduled.duty 144 hours
Unscheduled duty 25 hours
Total tour of duty 169 hours

B. Computation of regular rate

Basic pay + standby duty pay for
scheduled duty (144 hours) - $694.40

Straight time rate (694.40 * 144 hours)= $4.82

Straight time pay for 25 hours
unscheduled overtime duty ($4.82 x 25) = $120.50

Total remuneration for 169 hours = $814.90

Regular rate ($814.90 7 169 hours) = $4.82
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C. Additional compensation for overtime duty

Straight time pay for 25 hours
unscheduled overtime duty ($4.82 x 25) = $120.50

Overtime hours in excess of 108 hours
(169 - 108) = 61 hours

1/2 x Regular rate $4.82 x 61 hours = $147.01

Overtime pay entitlement = $267.51

Once an employee's hourly "regular rate" is
determined as in B above, the employee is then entitled
to additional compensation, see C above, at a rate of
one-half times the "regular rate" for each-hour the em-
ployee's tour of duty exceeds the maximum hours limita-
tion provided in section 7(k) of the FLSA, found at

,o49 U.S.C. § 207(k) (1976). The "maximum hours limita-
tion" is defined in the case of an employee to whom a
work period is at least 7 but less than 28 days, such
as yourself, as the amount the tour of duty exceeds in
the aggregate a number of hours which bears the same
ratio to the number of consecutive days in the work
period as 216 hours bears to 28 days. Therefore, in
your situation, the "maximum hours limitation" would
be 108 since your work period is 14 days.

As is stated in Attachment 2, page 5, of FPM
Letter 551-5:

"The employee's additional compensa-
tion for overtime work is computed at
one-half times the 'regular rate' and
not one and one-half times the 'reg-
ular rate' for all overtime hours
under the FLSA. A simple explanation
is that in computing an employee's.
total remuneration for the work
period, the employee has already been
compensated at 100 percent for all
hours in his tour of duty. Therefore,
once the employee's 'regular rate' is
computed, the employee is then entitled
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to additional compensation of 50 per-
cent times his 'regular rate' for those
hours in excess of the maximum hours
limitation of section 7(k) of the FLSA.
This method of computing an employee's
overtime entitlement under the FLSA
results in the employee being compen-
sated for overtime work at a rate of
'one and one-half times the regular
rate at which he is employed.'"

Therefore, the total compensation due you for the
pay period in question, when the overtime entitlement
is computed under FLSA, is $961.91 ($694.40 basic pay
plus standby duty pay, plus $267.51 additional compen-
sation for overtime duty.

Therefore, it appears that your gross total pay of
$961.91 for the pay period ending December 2, 1978, was
correctly calculated under FLSA by your agency.

Sincerely yours,

Herbert I. Dunn
Attorney-Adviser
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