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.; A-Z4( S^;AX UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE
WASHINGTON, D.C. 20548

IN REPL
REFER TO: B-200120

OFFICE OF GENERAL COUNSEL

October 9, 1980

Lieutenant Colonel Darrell G. Brumfield, USA
Headquarters XVIII Airborne Corps

and Fort Bragg
Fort Bragg, North Carolina 28307

Dear Colonel Brumfield:

This is in response to your letter of June 25, 1980, to the
President of the United States regarding our decision 52 Comp.
Gen. 769 (1973) concerning the advance shipment of household goods
and transportation of dependents1prior to issuance of orders.
Your letter was referred to us 4 nce it concerned a decision of
our Office.

In your letter to the President, you have expressed the view
that an individual should be able to plan for retirement from the
military service at least 2 years in advance, particularly in
shipping household goods.

The general rule, as expressed in 52 Comp. Gen. 769, supra,
is that the Joint Travel Regulations which. implement the statute
(37 U.S.C. § 406 (1976)) authorizing movement of household goods,
precludes shipment of household goods at Government expense when
shipment occurs prior to the issuance of orders, except upon
certification by proper authorities that shipment was due to an

a emergency, exigency of the service, or required by service
necessity.

General information as to the time of eventual release from
active duty has consistently been held to be insufficient to meet
the requirements of the regulations for advance shipment of house-
hold goods. Such information as date of eligibility for retirement,
time of eventual release from active duty, or application for
retirement, may not be considered as advice that the orders are to
be issued. 52 Comp. Gen. 769 (1973); B-186377, September 1, 1976:
B-187216, February 1, 1977; and B-194438, April 16, 1979.
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The liability of the Government for the cost of transporting a
member's household goods incident to a change of permanent station
or, as in your case, retirement,is limited to that authorized by
law and implementing regulations. Since the rules applied in'the
decisions cited above are based on the existing law, to change the
rules as you desire would appear to require a change in the law.
Thus, neither this Office nor the Department of Defense can
provide for shipment of household effects in the circumstances-
you relate.

Sincerely yours,

-- win J.
Assistant > eral Counsel
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