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UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE
WASHINGTON, D.C. 20548

IN REPLY
REFER TO:

OFFICE OF GENERAL COUNSEL

B-199374 September 2, 1980

Mr. E. Marshall, Jr., Director
Veterans and Retired Affairs
Air Force Sergeants Association pz_!I
Post Office Box 31050
Washington, D.C. 20031

Dear Mr. Marshall:

Reference is made to your letter dated June 20, 1980,
in which you-'slek information concerning the effect that
certain of the Frovisions of the Social Security Amend-
ments of 19777 might have on Survivior Benefit Plan (SBP)
annuities payable to surviving spouses.

More specifically, you refer to section 334 of those
amendments. You state that that section requires that
Social Security benefits payable to surviving spouses are
to be reduced by any governmental retirement benefits
payable to such surviving spouses based on their own earn-
ings in noncovered employment.

You express the view that such provision is unfair.
However, you envision a greater problem involving the
possibile impact such provisions might have on surviving
spouse recipients of SBP annuities who are employed
governmentally at the time they become entitled to govern-
mental retirement benefits in their own right.

You point out that depending on how these two laws
are interpreted, it appears that this category of sur-
viving spouses could have their SBP annuity reduced at
age 62, based on the deceased member's military service,
only to have the Social Security benefit, which you say
is presumed to replace the lost SBP annuity, reduced or
completely eliminated because of their own retirement
annuity from the governmental source. You consider this
to be double dipping in reverse and you request our
views on the matter.
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An official decision is not being rendered on the
matter presented; however, the following comments may
be helpful.

Determinations of eligibility, computation and payment
of Social Security benefits to individuals under Sub-
chapter II, chapter 7 of title 42, United States Code, are
matters which are the responsibility of the Social Security
Administration. Neither this Office nor any of the military
services concerned have any jurisdiction to determine or
question any decision so made by them. 42 U.S.C. 405(h).

As it relates to widow's benefits, section 334 of the
Social Securitdy Amendments of 1977, Public Law 95-216,
approved December 20, 1977, 91 Stat. 1509, 1544, amended
section 202(b) of the Social Security Act to add in part
the following presently contained in 42 U.S.C. 402(e)(8)(A):

"The amount of widow's insurance benefit
for each month * * * shall be reduced * * *
by an amount equal to the amount of any monthly
periodic benefit payable to such widow * * *
which is based upon her earnings while in
the service of the Federal Government or any
state * * *.

As we understand it, as a general rule an individual
who is qualified to receive, for example, a widow's bene-
fit from Social Security and also Social Security in her
own right, may not receive both. She would be entitled
to the greater of either. Apparently, however, it was
discovered that there are widows who are entitled to
Social Security widow's benefits and also full retirement
in their own right from a governmental body. Prior to
enactment of the before-quoted provisions, such a widow
was entitled to receive both. After enactment such
individuals were no longer eligible to receive both,
only the greater amount.

1 "The above, of course, does not involve payments to
be made under SBP, or affect the setoff requirement of
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10 U.S.C. 1451. As enacted the SBP did not change,
alter or diminish an SBP annuitant's right to receive
Social Security payments or the amount thereof. What-
ever payment the SBP annuitant is entitled to receive
in the form of Social Security benefits remained
unaffected by any provision of the SBP. However,
10 U..S.C. 1451 does recuire that when an SBP annuitant
becomes age 62, the amount of the SBP annuitant shall
be reduced, but only to the extent of that portion of
Social Security benefits which are predicated on
military service credits earned by the individual upon
whose death the Social Security benefits flow. In this
regard, in many cases the member would have other Social
Security covered earnings from nonmilitary sources. The
Social Security benefits derived from those sources would
not subject the SBP annuity to be further reduced. See
B-196569, July 8, 1980 (59 Comp. Gen. _ ), copy enclosed.

Sincerely yours,

/VV Edwin J. Monsma
-I Assistant General Counsel

Enclosure 20LvX c/ 5
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