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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C, 20348

B-197584

The Honorable James M. Hanley
Chairman, Committee on Post Office
and Civil Service /i)

House of Representatives ;;ﬁﬂ)

Dear Mr. Chairman:

You have requested our[;omments on H, R. 599g) a bill to amend titles
5 and 37 of the United States Code to authorize the pay of Federal employees
and uniformed service personnel to be continued during periods in which the
enactment of appropriations is delayed.

The proposed legislation, if enacted, would constitute a permanent indef-
inite appropriation of whatever amount of funds is necessary to meet obliga-
tions to pay Federal employees when other appropriatiocns for this pay have
expired and new appropriations have not been enacted. The legislation would
make these funds available automatically without any further action by the
Congress.

TERMINOLOGY

We have several comments on the proposed legislation. First, althoﬁgh
clearly defined in the bill, we suggest that use of the term "lapsed appropri-

ations" be eliminated from the bill and replaced with the term "expired appro-
priations.'" The term "lapsed appropriations” is no longer used in government
accounting. Current usage among the agencies favors the term "expired appro-
priation.'" This term is used in the 1976 edition of OMB Circular A-34. More-

over, the current version of the GAO booklet "Terms Used in the Budgetary Pro-
cess,' does not include the term ''lapsed appropriation."”

COVIRAGE

As drafted, subsection (b), both of proposed 5 U.S.C. § 5527 and 37 U.S.C.
§ 1010, would limit continuation of pay to employees or members who remained
in the same position or duty assignment after the expiration of appropriations
as they were in immediately before the expiration. This language fulfills
the apparent intent of the drafters of the bill to continue the status quo
until regular appropriations are enacted.

On the other hand, this language would effectively preclude transfers
or other changes of job after the expiration of appropriations because the af-
fected employee or member would be ineligible for continuation of pay. Promo-
tions involving a change of job title might be similarly affected. This lan~
guage, therefore, greatly limits agencies' management flexibility.
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To maintain management flexibility, while still keeping the extent of
the permanent appropriations under control, we recommend that the bill be
amended to continue the pay of employees who remain employed by the same
agency and members who remain members of the uniformed service. We suggest
that lines 11 and 12 on page 3 of the bill be amended to read:

"of expired appropriations and who continues employved
by the same agency."

We further suggest that lines 3 and 4 on page 5 of the bill be amended to
read:

"and who continues in such status."

MEMBERS COVERED

In our opinion, proposed subsection 1010(b) of title 37 would continue
the pay of members of the military reserve on inactive duty training .as well
as those members on active duty. If it is the intent of the legislation to
limit the permanent appropriation to active duty personnel, we recommend
that line 1 on page 5 of the bill be amended by adding 'on active duty'' after
the words 'who was serving."

PERMANENT APPROPRTATIONS

H. R. 5995 does not clearly state the period of availability of funds .-
appropriated either by proposed 5 U.S.C. § 5527 or 37 U.S.C. § 1010. Although
we would probably interpret the bill as making these funds available only for
the period of expired appropriations, we recommend that the bill be amended to
specifically state the period of availability of the appropriated funds. We
suggest the following language to be added to section 2 of the bill:

"Funds appropriated by this section shall be available
from the first day in the period of expired appropri-
ations and shall remain available until the enactment
into law of an appropriation act or joint resolution
continuing appropriations, containing funds for the pay
of the employee described in subsection (b)."

For section 3 we suggest the same language with the word "member' substituted
for "employee."

H. R. 5995 also does not specify that funds made available under its pro-
visions are to be charged against the agency's regular appropriation when it is
enacted. Should the Congress eventually enact a regular appropriation for the
agency without deducting the amount of funds already made available by the per-
manent appropriation, the agency will have an excess of funds for pay. We
recommend that sections 2 and 3 of H. R. 5995 be amended to include a statement
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that expenditures made with funds appropriated under these provisions are
to be charged to the applicable appropriation when. it is enacted. We suggest
the following language: ‘

"Expenditures for pay made pursuant to this section shall
be charged to the applicable appropriation whenever an act
or joint resolution containing such an appropriation is en-
acted into law."

TECHNICAL MATTER

Section 2 of the bill states that it is amending Subchapter 55 of Title 5.
We note that although Title 5 contains a Chapter 55, it does not contain a Sub-
chapter 55. We recommend that line 2 on page 2 be amended to substitute the
word "Chapter" for "Subchapter." ‘

Sincerely yours,

B.F.KELLER

: Deputy Comptroller General
of the United States
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