
GAO
United States General Accounting Office Off ice of
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in Reply
DEC 3 1979 Referto: B-196116 (RCP)

Mr. Robert N. Baker
Assistant Staff Director for
Administration

Federal Election Commission 24(
Washington, D.C. 20463

Dear Mr. Baker:

Further reference is made to your letter dated September 19,
1979, concerning thelppropriety of retroactive promotionfin the case
of Mr. Paul R. Reyes. -

In view of statutory and regulatory provisions relating to our
decision making authority, formal rulings and decisions of the
Comptroller General are usually rendered only to heads of departments
and agencies, disbursing and certifying officers, or to claimants who
have filed monetary claims with our Office. See 31 U.S.C. H 74 and
82(d) (1976). Although we may not render a decision in response tor
your letter, the following information is provided for your assistance.
If Mr. Reyes wishes to file a claim concerning this matter, it should
be addressed to the Director, Claims Division, U.S. General Accounting
Office, Washington, D.C. 20548. See 4 C.F.R. §§ 31.2, et seq. Con-
sideration of his claim will be expedited if it is first filed with
the FEC so it can be forwarded along with the administrative report
required for adjudication.

You explain that Mr. Reyes was hired by the Federal Election
Commission (FEC) as a temporary Public Information Clerk (GS-5 1001)
in the FEC's Office of Public Records effective August 7, 1978. On
October 8, 1978, Mr. Reyes was assigned to a position in the Office
of Public Communications as a Public Information Specialist (Trainee
at GS-5 1081). At that time Mr. Reyes was advised by agency officials
that he would be eligible for promotion to a GS-7 level within 6
months from the date (October 8, 1978) he entered Public Communications
provided he successfully completed the training program. Subsequently,
when Mr. Reyes' supervisor inquired concerning his potential for pro-
motion at the end of 6 months, it was discovered that the training
program in which Mr. Reyes was performing had in fact been discontinued
in the Public Communications section effective December 19, 1977. On
August 12, 1979, Mr. Reyes was promoted to the GS-7 level. Mr. Reyes
has since requested that this promotion be made retroactive to April 8,
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1979, the date on which he successfully completed 6 months as a
Public Information Specialist Trainee.

The enclosures forwarded with your correspondence include a
memorandum from the Staff Director to Assistant Staff Directors and
the General Counsel, FEC, dated March 13, 1978, which states as fol-
lows in regard to training program promotions:

"This is to advise that December 19, 1977,
was the date on which the staff was verbally
notified by this Office of a suspension of
automatic promotions from GS-5 to GS-7 after
six months training. Any commitments made prior
to that .date will TbeT honored but personnel hired
after that date must meet the basic Whitten require-
ment of one year in-grade."

The time-in-grade restrictions on promotions imposed by the
Whitten Amendment (section 1310 of the Act of November 1, 1951, as
amended, printed as a note following 5 U.S.C. 9 3101 (1976)) were
terminated on September 14, 1978, by section 101 of the National
Emergencies Act, Pub. L. 94-412, September 14, 1976, 90 Stat. 1255.
However, the time-in-grade requirements in Part 300, Subpart F, of a
the Civil Service Commission's (now Office of Personnel Management)
regulations are based not on the Whitten Amendment, but rather on
the authority granted to the Office of Personnel Management to ad-
minister the civil service. These time-in-grade restrictions con-
tinue to apply to any advancement by promotion from a competitive
position that is subject to the General Schedule to a competitive
position that is subject to the General Schedule.

We have long held that the effective date of salary changes
resulting from administrative action exclusively is the date the
action is taken by the administrative officer vested with the proper
authority, or a subsequent date specifically fixed. 21 Comp. Gen.
95 (1941). The general rule then is that a personnel action may
not be made retroactively effective so as to increase the right of
an employee to compensation. 40 Comp. Gen. 207 (1960). There are
however, certain limited exceptions to this general rule. Where
an administrative or clerical error has prevented a personnel action
from taking effect as originally intended, denied an employee of a
right granted by statute or regulations, or resulted in the failure
to carry out a nondiscretionary administrative regulation or policy,
a retroactive personnel action may be processed. In those instances,
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failure to process the personnel action in a timely manner constitutes
an unjustified or unwarranted personnel action under the Back Pay Act,
5 U.S.C. § 5596 (1976). 58 Comp. Gen. 59 (1978.).

The Staff Director's memorandum quoted above, indicates that FEC
had a policy to promote from GS-5 to GS-7 after 6 months of training.
While it is not clear whether such a policy was discretionary or in
fact amounted to a nondiscretionary administrative regulation, it
appears to be inapplicable to Mr. Reyes' case because it was suspended
effective December 19, 1977, more than 10 months before Mr. Reyes was
assigned to the training position.

Your letter does not indicate that Mr. Reyes was entitled to be
promoted at a specific time. While a trainee in a similar position
may.have been eligible for promotion from GS-5 to GS-7 upon the
successful completion of 6 months training prior to December 19, 1977,
or perhaps even if the position commitment had been made prior to
December 19, 1977, no agency regulation or policy would appear to
have required Mr. Reyes promotion effective April 8, 1979. Thus, the
general rule would appear to apply that an administrative change in
salary may not be made retroactively effective in the absence of a
statute so providing. 26 Comp. Gen. 706 (1947) and 40 id. 207, supra.

It appears that Mr. Reyes may have been erroneously advised that
he would receive a promotion to the GS-7 level upon successful com-
pletion of the 6 months training assignment when in fact the agency's
policy in that regard had been suspended. In this regard it is a
well settled rule of law that the Government cannot be bound beyond'
the actual authority conferred upon its agents by statute or by
regulations, and this is so even though the agent may have been unaware
of the limitations on his authority. See 54 Comp. Gen. 747 (1975),
and 56 id. 131 (1976).

Sincerely yours,
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Robert L. Higgins
Assistant General Counsel
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DIGEST

Employee of Federal Election Commission was appointed to GS-5

level trainee position on October 8, 1978, and advised that upon

successful completion of 6 months training program he would

automatically be promoted to GS-7 level. However, agency policy

in regard to such promotions was suspended effective December 19,

1977. Thus, time-in-grade requirements in Part 300, Subpart F, of

Civil Service Commission regulations are applicable and, absent

circumstances not present here, general rule applies that personnel

action may not be made retroactively effective so as to increase the

right of employees to compensation in absence of statute so pro-

viding.




