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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

IN REPLY
REFERTO: B-195708

OCT I197

The Honorable James L. Oberstar
House of Representatives

Dear Mr. Oberstar:

Wle refer to your letter of July 15, 1979, regarding Staff
Sergeant Lloyd R. Schleicher's Lclaim for reimbursement of t-he-
cost of hFv dependentso travel from Germany to the United State 3
In your letter you asked us to examine the congressional intent
behind the passage of 37 U.S.C. § 406(h) and the implementing

regulations, paragraph M7103-2 of Volume 1, Joint Travel Regula-
tions (1 JTR). Specifically, you pose the question as to what is
the purpose of the statute and the regulation if it does not enable
travel reimbursement for situations such as the one encountered by
Sergeant Schleicher.

Upon notification of the critical condition of his mother-in-
law, on or about August 10, 1977, Sergeant Schleicher requested
emergency leave and approval for the travel of his dependents, a
wife and son, to the United States from his duty station in Germany.
After verifying the situation, the Army issued a travel authoriza-
tion on August 12, 1977, which allowed the dependents to return to
the United States at no expense to the Government on a "space-
available basis due to verified emergency." See Department of
Defense Directive (Air Transportation Eligibility) 45.15.13-R (C2),
para. 4-5.(3) (November 19, 1976). Because space-available travel
on military transportation was estimated to require a 3-or 4-day
wait, Sergeant Schleicher sent his dependents home on a commercial
airline. He deemed the 3-or 4-day wait to be too long due to the
critical condition of his mother-in-law. His mother-in-law died
before his dependents landed in the United States. Subsequently,
on the member's arrival in the United States his father-in-law
requested that his wife remain in the United States to care for
school age brothers and sisters. As a result his dependents did

not return to Germany at the expiration of his emergency leave.

Sergeant Schleicher now seeks reimbursement for his

dependents' travel expenses on the basis of para. 1i7103-2.7,
Volume 1, Joint Travel Regulations (1 JTR). This regulation,
which implements the provisions of 37 U.S.C.. § 406(h), allows
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the early return of a member's dependents from overseas in certain
situations even when the member's permanent station remains unchanged.
Under paragraph 2, subparagraph 7, it is stated that the serious
illness of a close relative qualifies as a situation within the pur-
view of the regulation when the return of the dependents is deter-
mined to be in the best interest of the Government and the member or
his dependents/ The regulation requires that such a determination be
made by the Secretary of the Army or his designee.

gig 0fi
The Army deni N tis claim because no orders were issued

authorizing travel under this regulation/ See 1 JTR, para. ?M7103-1.
With this determination by the Army, we must concur. We have
repeatedly held that under the applicable law and regulations reim-
bursement for travel of the type in question may not be authorized
unless the necessary administrative determination has been made
before travel commenced. B-170734, October 16, 1970; B-167331,
August 6, 1969; and B-158255, March 8, 1966. See also B-182778,
October 30, 1975.

Wahile we appreciate the circumstances behind the member's
decision to use a commercial airline, we have no authority to
waive the regulatory provisions which are applicable.

Regarding your specific question the purpose behind enactment
of 37 U.S.C. § 406(h) was to provide broader authority for the
return of service members' dependents from overseas at Government
expense prior to the members' transfer. Existing law (37 U.S.C.
406(e)) was too restrictive since it allowed advance return of
dependents at Government expense only in unusual or emergency cir-
cumstances. This did not include situations such as serious illness
of a close relative or personal, financial or marital problems.
However, the Congress did not authorize the Government to pay for
one-way or round-trip travel of dependents to the United States in
emergency leave situations when the dependents intended to return
to the overseas station. In such situations only Government
furnished transportation may be provided. Under current regula-
tions reimbursement for advance return is denied if the service
member is not able to decide before departure on emergency leave
that his dependents will not return to the overseas station.
This is in keeping with the general rule that travel by members of
the uniformed services and their dependents at Government expense
required advance approval. However, in view of the unique cir-
cumstances under which travel is to-be performed under 37 U.S.C.
§ 406(h), and the lack of evidence that Congress intended an
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inflexible advance approval requirement to be imposed it is our
view that in the absence of a regulation to the contrary such
travel need not be approved in advance but could be approved by
the appropriate officials after the travel has been performed. In
this regard, we have today asked the Per Diem, Travel and Transpor-
tation Allowance Committee of the Department of Defense to review
these regulations with a view to initiating changes which would
permit travel at Government expense in future cases of this nature.
A copy of our letter is enclosed.

We regret a reply more favorable to your constituent was not
possible.

Sincerely yours,

*° Ad ~ Comptroller General
of the United States

Enclosure
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