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UNITED STATES GENERAL ACOUNTING OFFICE
WASHINGTON, D.C. 2054
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p.4 October 26, Wr

Thomas W. Doyle, Special Agent
U.S. Secret Service - not 

New York Field Office - 4 1 is t
6 World Trade Center, Room 623
New York, New York 10048

Dear Mr. Doyle:

Reference is made to your letter of XTrch 31, 1977, concerning
the entitles at of your wife, Special Agent Jeanne Beige Doyle, to a
temporary quarters subsistence allowance for you incident to her trans-
fer from Washington, D.C., to Newark, Lcan Jersey, on or about April 24,
1977.

The Comptroller General renders decisions to heads of depart-
ments and agencies, disbursing and certifying officers, and claimants
whose =onetary claiml have been settled by our Claims Division. See
31 U.S.C. 55 74 and 82d (1970). Since it appears that you are not
within the classes of individuals cited, you are not entitled to a
decision. fiowever, we are providing the following information. Such
information will be only of a general nature since we do not have any
facts regarding your wife's transfer.

You state that your wife would not be able to reside at your
quarters in the New York City area and would be required to occupy
temporary quarters for 30 days in connection with her transfer. You
also stated that the Financial Management Division of the Secret
Service advised that your wife would not be entitled to any temporary
quarters subsistence allowance for you since you were an employee of
the Service.

Under the provisions of 5 U.S.C. § 5724a (1970) an agency may
prescribe and pay subsistence expenses of an employee and members of
the employee's immediate family who occupy temporary quarters inci-
dent to a transfer. The regulations implementing 5 U.S.C. § 5724a
are found in Part 2-5 of the Federal Travel Regulations (FPHR 101-7)
(May 1973).

Federal Travel Regulations para. 2-5.2a provides in pertinent
part as follows:
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"2-5.2. Conditions and limitations for eligibility.

"a. Length of time allowed and location of
new official station. Subsistence expenses of the
employee for whom a permanent change of station is
authorized or approved and each member of his im-
mediate family (defined in 2-1.4d) shall be allowed
for a period of not more than 30 consecutive days
while the employee sad family necessarily occupy
temporary quarters and the new official station iL
located in the 50 States, the District of Columbia,
United States territories and possessions, the Com-
monwealth of Puerto Rico and the Canal Zone; pro-
vided a written agreement as required in 2-1.5a(l)
is signed in connection with the transfer. * * *"

The terms "immediate family" and "temporary quarters" are defi-ed in
paras. 2-1.4d and 2-5.2c, respectively, of the Federal Travel Regula-
tions as folloTs: 

"d. Immediate family. Any of the following named
members of the employee's household at the time he
reports for duty at his new permanent duty station or
performs authorized or approved overseas tour renewal
agreement travel or separation travel: spouse,
children (including step-children and adopted children)
unmarried and under 21 years of age or physically or
mentally incapable, of supporting themselves regardless
of age, or dependent parents of the employee and of
the employee's spouse."

"c. What constitutes temporary quarters. The
term 'temporary quarters' refers to any lodging ob-
tained from private or commercial sources to be
occupied temporarily by the employee or members of
his imuediate family who have vacated the residence
quarters in which they were residing at the time the
transfer was authorized."

Federal Travel Regulations para. 2-5.4a restricts payment of reimburse-
ment of subsistence expenses-as follows:
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"2-5.4. Allowable amount.

"a. Actual expenses allowed. Reibursement
shall be only for actual subsistence expenses incurred
provided these are Incident to occupancy of temporary
quarters and are reasonable as to amount. Allowable
subsistence expenses include only charges foa meals
(including groceries consumed during occupancy of tem-
porary quarters), lodring, fees, and tips incident to
meals and lodging, Ls""ty, and cleaning and pressirg
of clothing."

Paragraphs 2-5.2e and f of the Federal Travel Regulations set
forth the conditions regarding the time of occupancy of temporary
quarters as follows:

"e. Time to begin occupancy. The use 4f
temporary quarters for subsistence expense purposes
under these provisions may begin as soon as ;he em-
ployee's transfer has been authorized, and the written
agreement required in 2-1.5a(1) has been sigAed. In
order to be eligiblz for the temporary quarters allow-
ance, the period of use of such quarters for which a
claim for reimbursement is made must begin n t later
than 30 days from the date the employee repo ted for
duty at his new official station, or if not 1egun
during this period, not later than 30 days from the date
the family vacates the residence at the old 4fficial
station, but not beyond the maxinum time for beginning
allowable travel and transportation..

"f. Computation of 30 or 60 daYs allow ble. In
computing the length of time allowed for teuporary
quarters at Government expense under the 30-ior 60-day
limitations specified herein, such time will! begin for
the employee and all members of his i _ediate family
when either the employee or any umber of the idrediate
family begins the period of use of such quarters for

- which a clam for reimbursement is made and the time
shall run concurrently. The employee may occupy tem-
porary quarters at one location while member* of the
im _diate family occupy quarters at another location.
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The period of eligibility shall terminate when
the employee or any member of his immediate family
occupies permanent residence quarters or when the
allowable time limit expires, whichever occurs
first."

Computation of the maximum allowance is found in paragraph 2-5.4c of
the Federal Travel Regulations. That paragraph provides for computa-
tions based on percentages of the maximum per diem rate for the employee
and the members of his immediate family who occupy temporary quarters.

This Office has consistently held that in order to be entitled to
payment of subsistence expenses, the occupancy of temporary quarters
must be directly and necessarily related to the employee's transfer of
duty stations. See B-185376, July 23, 1976.

We trust that the above information will be of assistance to you.

Sincerely yours,

AoS - 1_. '- i-' j sa

Robert L. Higgins
Assistant General Counsel
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