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First Lieutenant Ernest W. Ashenfelter
810 Litchfield
Wichita, Kansas 67203

Dear Lieutenant Ashenfelters

Referonce it made to your letter dated January 1, 1973, in which
you request further consideration of your elate for additional per
diem and reimbursement for local travel believed due for the period
September 11, .1970, through Septuaber 30, 1970, incident to your
service in the United States Army.

You were advised in our decision of Noveuber 9, 1972, $475183,
that based on the law and regulations in effect during the period of
your claim, particularly the provisions of paragraph 1H4209 of the
Joint Tryel ltgulations your &ntitlement tg per diem for temporary
duty (TM*) and reimbursement for local travel terminated on llptember 10,
1970, and the settlement dated October 1, 1971, which allowed you the
mum of $85.50 as per diem for the period subsequent to that date was
improper.

You express the belief that you are entitled to per diem for
temporary duty and reimbursoment for local travel from the effective
date of your b sic orders until the effective date of later orders
which modified those basic orders, and therefore you should receive
temporary duty sllowancoa until the date of your separation froc active
service.

lu this regard, you any that although orders No. 195 were issued
on September 10, 1970, those ordors did not change your financial status
lu any way other than thelo lU of per diem assictance, which you contend
Is partially substautiated by the statement of nonavailability of
quartera from the Commanding Officer at Aberdeen Proving Ground; that
you had your privately owned vehicle (P09) there with no orders or time
allowance for P0V transportation to horn of record and that you were
still required to pay the TDY rate for meal purchases during your stay.
Further, you say that the Septeuber 10 orders were not in your
possession until 5 days later.
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As you ware advised in our decision of November 9, 1972,
paragraph ?f4209 of the Joint Travel Regulations provides that a
mevaber at a temporary duty istation who receives permanent change-of-
station orders which designate the temporary duty station as hie new
permanent duty station cffective imediately, during the continuation
of the tenporary duty period, or upon completion of that temporary
duty, is no. ntitled to par diem at that station beginning on the
data of receipt of such permanent change-of-station orders.

It was assumed that the September 10 permanent chaige-of-etation
orders were received by you on the same date, since the orders were
issued at your station, Aberdeen Proving Ground, and they normally
would have been delivered to you on the same day. You have stated,
however, that you did not receive thoa until 5 days after issuaaco.
You do not say when you received notice of the orders, but in those
circuwtances it will be assumed that you did not receive notice
prior to their delivery. Therefore, since paragraph H4209 of thte
Joint Travel Regulations calls for termination of per diem on tite
date of receipt of such permanent change-of-station orders, and in
view of your statement in this regard, additional per diem and rola-
bursement for local travel will be allowed, as otherwise authorized,
for the additional 5-day period.

Accordingly, we have today issued inotructions to our Transportation
and Claims Division to allow your claim on the basis indicated above. A
settloment will issue in due course allowing you the amuvunt found due,
such amount to be applied to the extant required in liquidation of the
prior overpayaent resulting from the settlement of October 1, 1971.

ith regard to your contention that you were charged TDY ratos
for your meals for tIle entire period of your duty assignment at
Aberdeen Proving Ground, it appears that you should have been charged
only the permanent duty station meal rates froa the time Aberdeen
Proving Ground became your permanent station. A claim for refund of
the excess amounts you were charged for meals at the TDY rate at the
messinc facilities at Aberdeen Proving Ground will be given considera-
tiron provided you are able to satisfactorily establish the number of
meals you ate there during that period, the TDY rates you ware charged
and the permanent station rates for such meals.

Sincerely yours,

Paul O. DomblfWr

Por theComptroller Ganardl
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