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Mr, Frank I, Smith MAY 14 1979
834 Wisteria Place, E,
Santa Ana, California 92701 fp not uukg
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Dear Mr, Smith: RRRNREES ngllﬂhfyndiu

I refer to your letter which you ask apverallgaustions
concerning pay for nightwoﬁkjcndar > U,8.C, § 5545(a) (1976),

You state that your regulay shifr is 1600 to 0030 Monday
through Friday and you have been askrd to work 2 hours past your
regular shift from 0030 to 0230, . You wish to know 1f you would be
entitled to night pay for those 2 extra hours,

A Comptroller General decision.ir reSponae to your inquiry
would not be approprinte at this time, Nevritheless, we offer the
following information for your assistance, o

N S .

In order that you be compensated night pay your' nightwork nust
be regularly scheduled work. Scve 5 U,S.G, § 5)45(& (1976) Gene-
erally, for nightwork to constitute regularly aoheduled work,,it
must be duly authorized in advance and must be scheduled to raécuy
on successive days,or after specified intetVala. " B-174388, March 22,
1973; 42 Comp, Gen, 326 (1962); and 40 id.. 397.(1961), Therefore,
if an employee is ordered to perform nightwork on a.one-time basis,
such work would not normally qualify for night-pay purposes. How-~
ever, there is an exception 1f an cmployee parforms occasionil
overtime work within a "regularly scheduled tour of duty" falling
Letween the hours of 6 p.m, and 6 a.m, For example, where the
24-hour day is divided into three regularly scheduled tours of duty
and. an employee, who normally works the day shift,” phrforms
occneional work between 6 p.,m., and 6 a.m., that employee is entitled
to night differential for ‘the occasional overtime between those
hours, 34 Comp. Gen. 621 (1955) and B-174388, February 28, 1972,

An employee would be entitled to night pay on Saturdays when his
work falls between 6 p,m. and 6 a.m, and when his work is consdidered
regularly scheduled work under the above-cited decisions. 5 U.S.C,
§ 5545(a) (1976). |
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. Since I do not know all of the fgcta in your case I canunot
tel. you now whether yow are entitled )0 night pay or not., I
auggeat that you consider the foregoing information, If you believe
you are entitled to night pay you may file a claim with youv agendy.
If you are dissatisfied with the result, you way file a claim with
our Claims Division at the above addrrss and the General hhcountinp .
Office will settle your claim, X ‘
T have enclosed coples of the cited decisions.

Sincerely yours,
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*V, Bruce Goddard ]
Attorney--Adviser -
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