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February 4, 1981

Ms. Ethel Nunn - - t 1
4524 Fair Street
St. Louis, Missouri 63115

Dear Ms. Nunn:

Your letter of November 3, 1980, requests our views
on whether the General Services Administration (GSA) was
correct in denying you a within-grade increase when you
have not been able to perform the duties of your position
description. While a decision will not be rendered on
your request, the following information should be helpful
to you in resolving the questions presented.

Under the provisions of sectioiv-5335 of title 5,
United States Code, an agency is vested with authority to
determine whether an employee's work is of an acceptable
level of competence for the purpose of granting within-
grade increases. The head of an agency is responsible
for determining what constitutes an acceptable level of
competence and for determining which employees are per-
forming at that level.%f5 C.F.R. 531.407(a)(1). The
Office of Personnel Management has stated that:

"The head of the agency, or his desig-
nee, in determining whether an employee's
work is of an acceptable level of competence
shall base his determination on the essen-
tial requirements of the employee's position,
and shall award a within-grade increase when
his work performance clearly meets those
standards, recognizing that for an increase
work performance must be of sufficient level
to merit a pay increase and not just adequate
for retention on the job. * * *",/Federal
Personnel Manual Chapter 531, subchapter 4,
section 4-9(c)(1).
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In other words, a rating of satisfactory does not guarantee
that an employee's performance will be considered "at an
acceptable level of competence" for within-grade salary
increase purposes. In order to receive a within-grade
increase, the employee must be performing at "an accept-
able level of competence" rather than barely satisfactory.
See Federal Personnel Manual Vlapter 430, subchapter 4,
section 4-2.

Although we do not have any facts other than the
ones presented in your letter, you state that you have
been in a light duty status and did not perform any
duties under your present position description. Given
this circumstance, it would not appear improper for your
agency to have determined that your level of competence
was less than acceptable when considered in light of the
essential requirements of your position description.

If you do not. agree with GSA's determination that
your performance was not of an acceptable level of
competence, 5 U.S.C. 5335(c) provides, in part, that:

"(c) When a determination is made
* * * that the work of an employee is not
of an acceptable level of competence, the
employee is entitled to prompt written
notice of that determination and an
opportunity for reconsideration of the
determination within his agency under
uniform procedures prescribed by the
Office of Personnel Management. If the
determination is affirmed on reconsider-
ation, the employee is entitled to appeal
to the Merit Systems Protection Board.
If the reconsideration or appeal results
in a reversal of the earlier determina-
tion, the new determination supersedes
the earlier determination and is deemed
to have been made as of the date of the
earlier determination. * * *"

The general procedure for an agency to follow in con-
sidpring an appeal of a negative determination is set
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out in 5 C.F.R. 531.407(d). This Office does not have
the authority to set aside the factual finding of your
agency.

The Federal Personnel Manual, at Chapter + 9, states
that when an employee can no longer perform the duties of
his or her position efficiently and safely because of a
physical or mental condition, the agency may separate the
employee on the basis of disability. It goes on to say,
however, that in view of the executive branch policy on
use of employees who are handicapped or who develop
handicaps, every reasonable effort should be made to
reassign the employee to duties he or she can perform
efficiently and safely, or to take steps to protect the
employee's rights under subchapter III of chapter 83,
title 5, United States Code, before taking action to
separate him or her for disability. Subchapter III deals
with civil service retirement and may be found at title 5,
United States Code, sections @>331 et seq.

Various alternatives to separating a physically
or mentally incapacitated employee are listed in the
Federal Personnel Manual at ehapter 339, subchapter 1-3b.
These include reassignment to a position with less rigid
physical requirements. You may wish to discuss these
alternatives with the appropriate person within your
agency.

Copies of the authorities cited are enclosed. We
trust the information supplied will serve the purpose of
your inquiry.

Sincerely yours

Edwin J. Monsma
Assistant General Counsel

Enclosures
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